Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Jan Habberstad

[#56838] Kretsinndeling- finnes kart for FT 1875

Recommended Posts

Gjest Jan Habberstad

Sitter og studerer folketelling 1875 for kommune 1660 Strinda.Denne kretsinndelingen- finnes det noe kart som viser inndelingen?Og kretsnummeret - er dette relatert til noe kart eller skisse på noe tidspunkt?Grunnen til interessen er at vi i Strinda historielag gjerne skulle kunne finne ut hvor bebyggelsen befant seg geografisk i eldre tider.Hvor kan jeg lese mer om hvordan matrikkelen er blitt til rent kartmessig?Jan Habberstad

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Jeg har iukke brukt originalen til folketellingen fra 1875 for Strinda, men jeg har brukt ganske mange andre. Det vil normalt ligge skisser som viser kretsinndelingen blant tellingsmaterialet sammen med kretslister og hovedlister. 1875-tellingen for Strinda ligger i Statsarkivet i Trondheim. Kretsnummeret er nok skapt der og da, men gjerne med en fornuftig rekkefølge, f.eks. etter matrikkelnummeret.Matrikkelen ble skapt i 1660-årene, og den bygde på en kommisjon som beveget seg i terenget. Derfor antar jeg at matrikkelen de fleste steder er bygd opp med en rekkefølge som var naturlig gitt de kommunikasjoner man hadde tilgjengelig i 1660-årene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Habberstad

Da antar jeg det finnes slike kartskisser for de fleste folketellinger. Kanskje en oppgave for Digitalarkivet å scanne??Vet at Klæbu historielag og andre er ute etter å beskrive husmannsplasser.Inngikk husmannsplassene i folketellingene som egne telleobjekter, eller er husmennene å finne under hovedbruket?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.