Gå til innhold
Arkivverket

[#56936] Retterstedet på Trosserød i Holt (A-A)


Gjest Oddbjørn Johannessen
 Del

Recommended Posts

Gjest Oddbjørn Johannessen

Ifølge Johannes B. Irgens (Omkring Vestlandske Hovedveg, Historielaget for Dypvåg, Holt og Tvedestrand 1978) var det rettersted på Trosserød (Godderstad) i Holt fra slutten av 1500-tallet til slutten av 1700-tallet.Jeg er kjent med tre henrettelser som skal ha foregått der, men det har nok vært flere.I 1623 ble sognepresten i Holt, Morten Pedersøn Ulff, fradømt embedet. Blant årsakene var hans adferd ved to henrettelser (som må ha foregått rett før):1. Ingrid Tollefsdtr. (der presten skal ha tatt liket i armen og trukket det litt til side.2. Knud Garthen (Garta), der presten 'av kristen medlidenhet' skal ha skåret opp den dødsdømtes halslinning og holdt hodet hans litt ned.Den tredje kjente henrettelsen foregikk vel 100 år senere, i 1734. Da ble den rundt 20 år gamle Telleiv Torsen Hegland henrettet for å ha drept den 33 år gamle Allaug Torbjørnsdtr. Øynes, som var gravid med hans barn. Han druknet henne i Båslandstjenna.To spørsmål: A. Kjenner noen til flere henrettelser her? B. Kjenner noen den nærmere identiteten til Ingrid Tollefsdtr., Knud Garta og Telleiv Hegland? Om sistnevnte er det skrevet at han skal ha vært født på gården Hegland, men på drapstidspunktet vært bosatt hos sin stefar på Båsland, Anders Johnsen. Anders Johnsen var for øvrig fra Myre på Vegårshei, men jeg kjenner ikke navnet på kona hans.Kilder, i tillegg til Irgens' hefte: Bygdebøkene for Holt og Dypvåg, Telleiv T. Gaaskjenns bok om Holt kirke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

En liten tilføyelse:Da Telleiv Hegland ble henrettet, var Gjert Faye sokneprest i Holt. En yngre slektning av Hr. Gjert, Andreas Faye, var prest samme sted et hundreår senere. Han var dessuten en kjent samler av folkesagn. Og et av disse hadde nettopp denne henrettelsen som utgangspunkt. Sagnet er gjengitt på s. 151-152 her: http://www.tekstforlaget.no/Gjert.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Nok en tilføyelse:Som del av anklagen mot sokneprest Morten Pedersøn Ulff ble det holdt mot ham at hans egen datter skulle være gift inn i Knud Gartas familie, og at det dermed var 'svogerskap' mellom soknepresten (og hans barn) og den dødsdømte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Når det gjelder Knud Garthen/Garta, er en Knud nevnt som odelsbonde på Nedre Garta i 1610. I odelsmanntallet 1624 er han imidlertid ikke å finne, så da er han vel død. Han kan jo være en mulig kandidat.I 1624 nevnes en Tarald Knudsen som eier av halve gården (1 1/2 hud), med sin hustru og hennes medsøsken. Han kunne jo vært Knuds sønn. Det som imidlertid da ikke 'stemmer' helt, er at det ser ut til at det er konas (og hennes søskens) odel det er snakk om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Tja, her er det kanskje en til? Dorte Frisøy, Holt, Aust-Agder, henrettet som heks i 1616: LenkeFrisøy bør vel være Frisøya i Neskilen (tidl. Tromøy sogn)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Ja, den lenken ble man ikke så klok av - men siden Dorte Frisøya først er nevnt, så kan jeg jo ta med den teksten lenken skulle ha vist til.Det gjelder databasen IKOS, UIO (Universitetet i Oslo): Arkiv over hekseprosesser (skannede avskrifter av originaldokumenter).Ref.: Prosess nr. 181 mot Dorte Frisøy, Holt i Aust-Agder, 1616 - Rentekammeret. Lensregnskaper, Nedenes len og Lister og Mandal, 1616-17, pakke 200. Saker ført på Nedenes gård.Styring Boels regenscapff aff Nedenis, Mandals leene, och Raabiugdellaugiddt, beregnidt fraa Philippi Jacobi daug 1616 till aarsdagen igen 1617.Enndnu giffued for en trollquindes kost wed nauffuen Dorrete Friisøenn, som her paa gaarden bleff wdi lige maede inndsat, denn 15 february, och hunn war slet forarmed och eigede innted wden huis gotfollch willde hinde giffue, bleff hun brenndt den 24 february, ehr - 10 dagge, och er giffued for hindes kost emedellertiid, Penndinge - 1 dr 5 1/2 s. Er giffued skarpreterenn for huer aff forne 3 trollquinder hannd haffuer brend, 5 daller, ehr Penndinge - 15 rd.------Man blir slått av med hvilken uhyggelig, kald presisjon kostregnskapet for de 10 dagene blir presentert.De to andre 'trollquinder' det refereres til, er Lang-Anne og Karen i Aasen (fra Landvik sogn).-------------Disse hekseprosessene ser altså ut til i sin helhet å ha foregått på Nedenes gård.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Reidar Oddløkken

Jeg sporer vel kanskje av, men har sett på Hedmark i lenken i innlegg 5 og ser at det har vært mange trolldom-saker i f.eks. Rendalen, hva har skjedd her?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.