Gå til innhold
Arkivverket

[#57223] Sauer er all right'e dyr. Men hva er 'Ersaue'


Gjest Kai Løseth
 Del

Recommended Posts

Gjest Kai Løseth

Holder på å lese et skifte fra 1835 i Ørskog, Møre og Romsdal. Der står det etter det jeg skjønner: 1 lysegraa Ersaue med Lam. Kjenner ikke dette ordet. Er det en spesiell sauerase? Noe med alderen?

bilete4326.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Kai Løseth

Her er litt om opprinnelsen til ordet ærsau: Norrønt hadde eit ord til for 'søye', og det var ær, som har sideforma á. Me gissar på at dette var det verkeleg gamle norrøne ordet for 'sau/søye'. Ær/á har nemleg samsvar i gammalengelsk eowu, som på moderne engelsk heiter ewe, og gammalhøgtysk ouwi, som på moderne tysk mål heiter Aue, og gotisk awis-tr, som tyder 'sauefjøs'. Skyldskap lenger ute er det med latin ovis, gresk ois, av ei eldre form *owis, gammalindisk avis, litauisk avis, og gammalslavisk ovica, moderne russisk ovtsa, som alle tyder 'sau' eller 'søye' – eller begge delar. Ordet ær er i vanleg bruk i norsk i samansetninga ærsau, som tyder søye. (Svein Nestor er førstekonsulent i Norsk språkråd.) Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.