Gå til innhold
Arkivverket

[#57675] Karen Monsdatter = Karen Monk Salomonsdatter (f 1791)


Gjest Knut Riksen jr
 Del

Recommended Posts

Gjest Knut Riksen jr

Jeg har lenge lett etter anene til Karen Monsdatter som døpte sitt 'uægte' barn Johanna Jørgensdatter i Nesna 21.04.1811. Bosted er oppgitt til Sandager på Løkta. Barnefaren var oppgitt til å være tjener Jørgen Jensen (da bosatt på Sund Løkta, men skal være fra Åkvik i Dønnes). Barnet blir tydeligvis satt bort. Ved konfirmasjonen i 1828 er Johanna hos Christen Christensen på Horn.Mulige kandidater som Karen Monsdatter som er oppgitt i folketellingen for 1801 på Helgeland er sjekket ut. Ingen Karen Monsdatter i 1801 stemmer med jenta som fikk barn 19. mars 1811. Har også forsøkt aktuelle Mons'er på Helgeland om de kan ha hatt en datter med navn Karen. Heller ikke dette har gitt noe treff.Senere finner vi en Karen Monsen som er bosatt på Lunderøyberget i Lurøy. Hun er her bosatt med Peter Angel Andersen og deres første barn er født i 1820.Det viser seg at denne Karen egentlig het Karen Monk Salomonsen. Karen Monk Salomonsen var datteren til klokkeren i Hemnes. Hennes foreldre døde i 1809 og skifte etter disse ble holdt i 1810. Da befinner denne Karen seg hos Lie på Skjeggenes (Søvika i Alstadahug?) Hun og søskenflokken er tydeligvis stadig på vandring i området. I 1812 står hun oppført som tjenestegjørende på Tjøtta. En annen bror Evert Aare er da hos Anders Dass på Strand i Nesna. (skifte etter broren Peter Andreas, Omnøen i Tjøtta).Mye tyder på at vi har å gjøre med den samme Karen. Andre synspunkter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Steinar Olsen

heibare en liten kommentar.Hvis du ser på faddere til Johanne s. 207 1 spalte nesten øverst på siden. [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16587&idx_id=16587&uid=ny&idx_side=-36>Lenkeså er det en Hans eller Mons Hermansen. Er du sikker på at det er Monsdtr særlig siden det er en Ane Mogensdtr blant faddere og første bokstav i etternavnet til Karen og fornavnet til Hans/Mons Hermansen blant fadderne har samme startbokstav og er ulik M-en i Anne Mogensdtrs navn. Kan denne Hermansen være Karens far?Det interesante er at søker en i 1801 ft på etternavn som begynner med Herm så er det ingen Mons der bare en Hans som aldersmessig godt kan ha en Karen f. ca 1780 LenkeRiktignok har Frode sin side Lenke også Monsdtr på henne.her har du vel jørgen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Steinar Olsen

heiet lite tilleg. Øllegård Jansdtr/Jensdtr er som du og voil se fadder og er gift med Hans Hermandsen. Desverre er det jo ikke oppgitt steder på Faddere.SO

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Steinar Olsen

her er Øllegård og Hans på Frode sin sideLenkeDu finner en Karen Hansdtr f. 1783 som kan være den aktuelle hvis bokstaven er tolket feil. Har inntrykk av presten på dette tidspunkt brukte Mogens og ikke Mons som navneform.SO

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kenneth Holter

Det står Karen Hansdatter, fadderne er Hans Hermandsen, og Ane Haagensdatter. Det ser ut som en M, men du finner andre M-er på siden (i måneden, f.eks.) og disse begynner nede og går oppover, mens H-ene begynner med en hake øverst og går nedover.Så du skal lete etter en Karen Hansdatter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Roghell

Det riktige er Karen Hansdtr. Dersom du ser på dåpen ved siden av Johanna heter den døpt Hanna, ikke Manna - hennes far heter David Hansen ikke Mansen. Det er flere H-er på samme kirkebokside som ser ut som en M.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Riksen jr

At M'en er en H endrer det hele. Når man gransker skrivemåten i kirkeboken som dere har gjort endrer det det hele. Takk for bidrag til avklaring så langt. Nå gjelder det bare å finne riktig Karen Hansdatter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Riksen jr

Karen Hansdatter er også i folketellignen i 1801 på Sandager: Tjenstepige ugift 17 år LenkeHenvisningen i innlegg 4 må derfor være til riktig Karen, og bety at begge foreldrene hennes er oppgitt i kirkeboken ved dåpen til Johanne i 1811.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.