Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Jan Johansen

[#58031] Overbruk av kilder?

Recommended Posts

Gjest Jan Johansen

Lurte bare på om det fantes noen 'retningslinjer' eller liknende for kildebruk. I disse tider med tilgjengeliggjøring av slekt på nettet kan man i teorien hente ut så mye informasjon fra en bok eller annet at man egentlig tilgjengeliggjør informasjon som er beskyttet av åndsverksloven, til tross for at man henviser?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Vegard Berget

Nå er ikke jeg noen advokat, men jeg mener at man har noe som heter siteringsrett - det vil si at man kan sitere andres arbeide så lenge man gjør oppmerksom på at det er et sitat. Det betyr jo at man ikke kan ta alt som står skrevet, men at man kan sitere noe av det. Såvidt jeg har skjønt er det litt skjønnsmessig hvor mye det er, men det kan godt hende det er lovregulert.Ellers er det vel en tidsbegrensning på opphavsretten også, slik at etter en viss periode så faller opphavsretten bort...Men igjen, dette er mer synsing enn basert på lovtekster...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Vegard Berget

Fra lovdata: Lov om opphavsrett § 22. Det er tillatt å sitere fra et offentliggjort verk i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger. § 40. Opphavsretten varer i opphavsmannens levetid og 70 år etter utløpet av hans dødsår. For de verk som er nevnt i § 6, regnes de 70 år fra utløpet av den lengstlevende opphavsmanns dødsår. For filmverk løper vernetiden fra utløpet av dødsåret for den lengstlevende av hovedregissøren, forfatteren av filmmanuskript, dialogforfatteren og komponisten av musikk som er frembragt med henblikk på filminnspillingen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Johansen

Takk for info, men må jo si at §22 virker litt vag. Virker som om dette er veldig skjønns-betinget.Dersom en slektsforskers slekt allerede er beskrevet i en slektsbok, så kan denne boken mer eller mindre gjengis i en database på nettet så lenge alt har henvisninger til boka? (Selv om det er under 70 år siden forfatteren evt. døde)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.