Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Bjørn Haaland

[#58382] Konfirmerte i Kongsberg 1766-1782 - Grunnlag for database

Recommended Posts

Gjest Bjørn Haaland

Hei!Det er lagt ut en ny database over konfirmerte i Kongsberg 1766-1782.Jeg fant der en formoder, og ønsket å se orginalen. Jeg gikk derfor inn i de Skannede kirkebøkene, men der kunne jeg ikke finne konfirmerte for denne perioden.Hva er grunnlaget for databasen ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Per-Olav Broback Rasch

Fra dokumentasjonen til databasen:Sitat:Konfirmerte i Kongsberg 1766-1782Basen inneholder konfirmerte i Kongsberg (3239 poster) for tidsrommet 1766-1782, og er basert på innførslene som er gjort i de tre første kommunikantprotokollene for Kongsberg. Registreringen er gjort i Excel.I det aktuelle tidsrommet ble det holdt to konfirmasjoner i året. Den første, om våren, falt alltid på ”Dominica Quasimodogeniti” og den andre, om høsten, falt vanligvis mellom den 16. og 19. søndagen etter Trefoldighet. For hver enkelt konfirmasjonsdag er betegnelsen angitt med normal datoangivelse (på formen dd.mm.åååå). Som omregnings”tabell” er benyttet ”Kalender for ættegranskning” av O. Heskestad.Følgende rubrikker er benyttet:Fornavn Etternavn/stedsnavn Konfirmasjonsdato Merknader KjønnI rubrikken for fornavn er alle fornavn tatt med. Stavemåten er slik som den fremkommer i protokollene.I etternavnrubrikken finnes både patronymikon og stedsnavn/familienavn der det fremkommer. For jenter er det konsekvent gjennomført –dtr. ved patronymet (hvor det i originalen står -dr. ), for gutter –sen (hvor det i originalen står -ss ). Forøvrig er stavemåten slik den fremkommer i protokollene. I mange tilfeller har presten av ukjente grunner innført rettelser i konfirmantens navn og/eller vedkommendes farsnavn. Der hvor dette er gjort, er rettelsen satt i klammer, slik at alle varianter av navnet blir søkbart innenfor riktig rubrikk. Det er verdt å være oppmerksom på at etternavnrubrikken også kan inneholde navn/betegnelser som sannsynligvis er yrkesbetegnelser mer enn egentlige navn.Merknadsfeltet inneholder andre opplysninger om konfirmanten.Rubrikken for kjønn kan virke unødvendig, men den er tatt med for at man skal kunne begrense eventuelle søk i basen til søk blant gutter (M) eller jenter (K), siden basen inneholder så mange navn.Konfirmantenes alder er ikke nevnt.Eventuelle spørsmål kan rettes til Else B. Rustad på e-post: ebrus [at] c2i [dot] netElse B. Rustad, April 2008.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.