Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Geir Bjernes

[#58403] Beret Jensdatter og hennes datter Kirsten Arentsdatter, Rana pr.gjeld.

Recommended Posts

Gjest Geir Bjernes

I et skifte (Svein Edvardsen) på gården Jordbruen i Mo prestegjeld i 1810 er det skiftet etter Nils Andersen. Han og kona var barnløse, så det ble Nils' søsken som arvet ham. Nils hadde ei søster, Dorthe Andersdatter, gift med John Jensen på Tapperskar,men død i 1810. Blant deres barn er Beret Jensdatter nevnt, hun også død i 1810. Berit etterlot seg ifølge skiftet et barn, Kirsten Arensdatter, som var 14 år gammel i 1810 og som var på 'Opfostring paa Stubforsmoen'. Er det noen som kjenner til nevnte Berit Jensdatter, når døde hun? I Mo prestegjeld gardshistorie står det at hun døde som lita, men Berit er nå likevel nevnt som mor til et barn i 1810. Det er vel mye som tyder på at barnet var født utenfor ekteskap med en 'Arent', da opplysningene i skiftet i 1810 tyder på at Berit ikke var gift. Hva med Kirsten Arntsdatters skjebne etter 1810, noen som kjenner til henne? Mvh Geir.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ann-Mary Engum

Her er Stubforsmoe i 1801.Barnet Kirsten Arentsdatter er ikke på gården da.LenkeAnn-Mary

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kjellaug Robberstad Petit

Har prøvd med landsomfattende søk i ft 1801 og da var det bare 3 stykker med en noenlunde likt navn i Nordland, to kunne eliminieres for de var med mor og far, men denne i Brønnøy kunne det kanskje være verdt å kikke nærmere på. Navna ble skrevet på så ulike måter den gangen, hun er ihvertfall et fosterbarn og litt eldre enn det hun skulle ha vært da: Lenke

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Gunhild Løvstrand

Hei! Dordi var vel gift med Jens Jonsen Tapperskar. Joen Jensen var deres sønn. Så til det du spurte om: I kirkebok for Hemnes/Mo 1790 -1806 finner jeg vielse mellom Arent Andersen og Beret Jensd Taterskard (Tapperskar?)1. nyttårsdag 1794. (side 309) Videre finner jeg at Arent Andersen Eibukten i 1796 døper dattera Kiersten Anna. Morens navn er ikke nevnt.Eibukten ligger i daværende Hemnes også kalt Straumbukten. I gårdshistoria for Hemnes finner jeg dem ikke nevnt under denne gården. Ei Berit Jensd dør i 1802 på gården Sandnes(også i Hemnes)men om det er den riktige Berit vet jeg selvfølgelig heller ikke.Kirsten Arentsd. finnes konfirmert i 1815 på Tapperskar, 19 år. Det kunne vel være naturlig at hun kom til besteforeldrene dersom mora døde tidlig?? Om dette stemmer eller om det finnes andre med samme navn, kan du jo nøste videre på. Vennlig hilsen Gunhild Løvstrand

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Bjernes

Hei Gunhild! Dette var helt supert! Du har funnet ekteskapet mellom Berit Jensdatter og Arnt Andersen som jeg har oversett til tross for iherdig leting i kirkebøkene! At Arent Andersen skrev seg til Eibukten i 1796 ved datterens dåp, beror nok sikkert på at familien bodde her på det tidspunktet. Jeg antar at det er Arent Andersen og familien som i 1801 er nevnt på gården Andfiskaae i Rana, men trolig med feil navn på hustruen! Han var jo helt klart gift med Berit Jensdatter, og som en videre ser er det nok datteren Christiana Arentsdtr, 5 år gammel, som er nevnt i folketellingen etter foreldrenes navn. Mo Prestegjeld Gardshistorie nevner ikke denne familien på Andfiskå, men som husmannsfolk har de nok helt sikkert bodd på flere gårder omkring. Det kan være Berit Jensdatter som er begravet 7. s.e. Trin. 1803, ikke 1802!!, på gården Sandnes i Hemnes der hun kan ha bodd ved dødsfallet. Hennes alder er oppgitt til 32 år, og det stemmer jo rimelig godt med at hun skal være født i 1767. Datteren Kiersten Anna havnet nok på Tapperskar, der jo moren kom fra, men hva med farens videre skjebne?? Mvh Geir.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Bjernes

Det er nok Kirsten Arentsdatter som er nevnt som siste person i skiftet etter sin morbror Ole Jensen på Tapperskar i 1865, jfr. Svein Edvardsens 'Skifter fra Hemnes/Moe 1846/1880'. Hun er her nevnt som søsterdatter til den avdøde, ikke noe mere, heller ikke noe bosted. Kanskje bodde hun fremdeles som ugift på Tapperskar? Noen som vet hvorvidt hun var gift eller når hun døde? Mvh Geir

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnfinn Småli

Hei igjen, Geir! Du bør nok ikke være så snar til å avskrive folketellingen 1801 som uriktig mht. Arent Andersens ektefelle, her nevnt som Elisabet Nilsdatter. Faktum er at Arent Andersen er nevnt som Elisabets ektefelle ved hennes fars (Nils Kristensa, Lille-Alteren) skifte i 1802 og ved skifte etter hennes bror (Anders Nilsen, Bustnes) i 1803. Selv om folketellingen sier at de begge er i sitt første ekteskap har det har ikke vært mulig å finne dette dokumentert i kirkeboka. Imidlertid finner vi dem som 'trolovet' den 9.7.1797. Arent oppholdt seg da i 'Kjerringvig', dvs. Gullsmedvika i Mo. Det er derfor grunn til å tro at Berit Jensdatter er død mellom 1794 og 1797, selv om vi kke finner det dokumentert. Det er ikke først gangen man råker bort i slikt. Den Berit Jensdatter som døde i 1803 var nok datter av Jens Jakobsen Smalsundmo. Hun var født i 1871 og tjente på Sandnes i 1801. De andre Arent Andersen som fantes i distriktet på denne tida lar seg spore og kan sjekkes ut.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Bjernes

Takk for opplysningene, Arnfinn! Har du noen formening om når Arnt Andersen og hans 2. kone, Elisabeth Nilsdatter, døde? Mvh Geir.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.