Gå til innhold
Arkivverket

[#58782] Unge fedre


Gjest erling t. endresen
 Del

Recommended Posts

Gjest erling t. endresen

Vi hører iblant om jenter som er blitt mødre i ganske ung alder.Er det noen som kjenner til at det er registrerte fedre i kirkebøkene med uforholdsmessig lav alder?Kjenner til et tilfelle fra Hetland i Helleland, Rogaland, hvor en 14 år gammel gutt ble gift med kongens tillatelse med en atskillig eldre dame, fordi barneflokken var blitt foreldreløs og denne damen var villig til å ta ansvar for at ikke barneflokken skulle splittes. Derfor ble hun gift med eldste sønnen i barneflokken. Han ble far som 16-åring. Saken står omtalt i Hetland Skipreide, bindet fra Helleland (Valand/ Heskestad.Noen yngre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest erling t. endresen

Står omtalt under nr. 34 under Øvre Hetland, Hetland skipreide, Valand & Heskestad 1971.Torkel Gullikson Ø. Hetland, 9 år i 1709, ble foreldreløs i 1713, fikk bevilling til ekteskap 23.04.1713 med Metta Olsdatter Grønning, han 14 år, hun 24.....De fikk odelssønnen Gullik som i 1758 er oppgitt å være 43 år da, altså f. ca. 1715, og sønnen Ola døpt 27.12.1719, Svend døpt 17.05.1723 osv

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest erling t. endresen

Fra Familysearch:Torkell Gullikson Pedigree Male Family Event(s): Birth: 1699 O, Hetland, Rogaland, Norway Christening: Death: 10 JUN 1770 Burial: Parents: Father: Gullik Kristenson Family Mother: Ellen Torkellsdatter Marriages: Spouse: Metta Olsdatter Family Marriage: 23 APR 1713 O, Hetland, Rogaland, Norway

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
Gjest Ronny Rismyhr Haugen

Jeg kjenner til en person født 13. juli 1881 som ble far 28. juli 1895, altså så vidt over 14 år. 13 år ved unnfangelsen. Barnet ble døpt Marius og er født på Toten:LenkeBarnefaren kom fra en ressurssterk og kjent familie, og ved sin far, som var rittmester, senere oberstløytnant, protesterte han mot å bli innført i kirkeboka som far. Imidlertid står barnefarens navn i prestens journalbok, som det er henvist til i anmerkningsrubrikken. Barnefarens far var tydeligvis lite glad for sønnens feiltrinn og anla i 1897 sak 'til Fralæggelse af Paterniteten'. Saken kom opp for Kristiania Byrett, som i dom av 29. oktober 1897 fastslo farskapet, til rittmesterens ergrelse. Saken ble anket til Høyesterett (!), som i dom av 26. november 1898 stadfestet Byrettens dom (Riksarkivet, Høyesterett, Skriftlig voteringsprotokoll nr. 126, fol. 67b–69a). I sakene innrømmet barnefaren å ha ligget med barnemora.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest erling t. endresen

Det er vel grunn til å tro at denne 'rekorden' blir stående en stund, tenker jeg.Får håpe at Marius- tross sin unge far som han vel ikke fikk se så mye til (?)-fikk et langt og innholdsrikt liv likevel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunnar Sigdestad

Ingen 'smågut' dette heller, ministerialbok for Herøy på Sunnmøre 1874: LenkeNo. 69. Skoledreng Nikolai Benjamin Pedersen Kopperstad (12) og Søsteren, Henrikke Severine Pedersdr. Kopperstad, (16) ukonfirmeret, fjollet.Af Faderen. Drengen tilstod at have havt Samleie med Søsteren flere Gange. Distriktslægen erklærede efter anstillet Undersøgelse at han ansaa det for tvivlsomt om Drengen ikke var Fader til Barnet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest erling t. endresen

Ja, det var jo en trist sak, dette her... Ung far er eksotisk nok, men med sin 'fjollete' søster, det var jo bare leit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ronny Rismyhr Haugen

(6 og 7):Ja, det er rett familie du har funnet i 1900. Sagstuen, alminnelig kalt Sagkoia, er en stusselig, liten husmannsplass midt i skogen. Her vokste Marius Botolvsen opp i små kår. Mora hadde tre barn med tre forskjellige og satt noen dager i Hamar Distriktsfengsel på vann og brød for dette (24. til 28. april 1899). Hun ble senere gift med fjerdemann, som hun fikk enda flere unger med.Marius var gift og bosatt i Bjørsetgrenda i Elverum og hadde seks barn. Han var skogs-, bygnings- og veiarbeider, og vi får som du sier håpe han hadde et innholdsrikt liv. Noe særlig langt liv fikk han imidlertid ikke. Han omkom i en sprengningsulykke i Ottestad 10. september 1943. Legger ved et bilde av Marius, tatt på tampen av livet hans.Barnefaren ble gift og fikk sju barn, og levde til 1951. Noen av barna lever nok ennå. Sannsynligvis har de aldri hørt at faren deres fikk en unge i tenårene, da slikt naturligvis aldri ble snakket om. Trolig ville de fått sjokk om de hadde fått høre det, og derfor har jeg valgt å ikke gå ut med barnefarens navn her. Men vil nevne at han hørte til datidas overklasse her i landet og hadde store godseiere, høytstående militære, kjente skuespillere og en landskjent forfatterinne i nær familie.

bilete7404.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ronny Rismyhr Haugen

For de som ikke klarer å styre sin nysgjerrighet skulle det være gitt nok opplysninger i (5) og (16) til å kunne finne ut hvem barnefaren var, men vi trenger altså ikke å legge ut *navnet* her. I hvert fall ikke ennå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.