Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Frank Kolberg

[#59139] Goren Cathrine Jansdatter Bøyesen 1724-1796 gift Mathias Westby på Tangen

Recommended Posts

Gjest Frank Kolberg

Ved vigselen 18.6.1760 kalles hun enkelt Jmf.Bøyesen, og ved barnas dåp henholdsvis . Trine Jansd, Trine Bøyesen, Trine Jansd Bøyesen og så: Trine Bøyesen. Ved begravelsen i 1796 får vi det fulle fornavn – da skrevet Guren Catharina. Nå dukker det opp flere Boyesen/Bøyesen/Bojesen i strøket og de er neppe alle i slekt. Men det er interessant å rette søkelyset mot ’monsieur’ Jeremias Bøyesen på Kobbervik og hustru Guria Ambjørnsdatter som mulige besteforeldre eller så. Etter å ha eid diverse i Skoger, gikk det ut for Jeremias, og Guria skriver i 1684 at han har vært ’beladt’ med sykdom i 26 år og nå er sengeliggende i de siste 5 år. Nå kan de vel ha fått barn for det; Jeremias var oppegående nok til å være med på stor trolovelsesfest over på Bragernes i 1670 i et hvert fall. Men ingen kilder har så langt vist oss at det finnes etterslekt. Men det dukker opp et ektepar på Tangen som stadig er faddere i årene 1725-37 og heter Jan Jeremisen og kone Kassi/Karen! Og Jan og Karen er nettopp navnene vi kan vente på Goren Cathrine Jansdatter Bøyesens foreldre. Så omkommer en 'Monsieur Bøyesen' på Drammenselva i januar 1746. Er det Goren Cathrines far, så er vi nesten i mål. De vanlige kildene ser ikke ut til å bringe oss lenger – men kanskje noen har vært borte i noen privatarkiver?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Frank Kolberg

Byhistorien for Drammen forteller at Jan Jeremiassen har en hestemølle på Tangen og dessuten noen fortøyningsringer i Kobbervikhavnen. De skal visstnok tidligere ha hørt til Kobbervik gård! Jan Jeremiassens kone kalles snart Kassi, snart Karen og en gang skriver presten Mad: Jan Jeremisens Cassi. Ekteparet har altså forsåvidt status til å kalles Monsieur og Madam og om de har en datter vil hun tituleres Jomfru når det skal være fint. Det som ellers kan stemme i opplegget er at Goren Cathrine gjerne kunne være oppkalt etter Guria Ambjørnsdatter. Og selv kaller hun sitt første barn Karen Sophie – der Sophie er oppkalling etter Mathias Westbys mor. Og om vi er på rett spor så er nettopp ’Karen Jan Jeremisens’ barnets mormor. Det er altså mye stemmer. Selv om det virker litt underlig at Goren Cathrines besteforeldre giftet seg allerede i 1655 når hun er født i 1724. Men er faren født ute på 1670-tallet, er han ikke stort mer enn 50 når han får barn. Og Goren Cathrine giftet seg altså først da hun var 36! Men jeg skulle gjerne hatt the final proof!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Else B. Rustad

Har du sett skifteregistret for Drammen her på DA? Der finner vi en Goro Cathrine Bøyesen nevnt. LenkeMvh Else B.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Frank Kolberg

Ja, takk - og det er nettopp damen og det er hennes ektemanns - Mathias Westbys- bo det gjelder. Og slekten går videre til både Paus og Høeg som er min morsslekt. Men bakenfor Goren Cathrine Jansdatter er det altså vrient å komme. Takk igjen!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.