Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Arild Oliver Bråthen

[#59219] Flyttsamer

Recommended Posts

Gjest Arild Oliver Bråthen

Er det noen som vet hvor en skal lete når man er i slekt med flyttsamer ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Per Helge Seglsten

Det kommer an på hvor de samene holdt til, og når de holdt til der. Flyttsamer pleide å migrere mellom to boplasser (sommer- og vinterboplass), og du vil kunne finne dem både i norske, svenske, finske, russiske og samiske kilder. Gir du noen flere data om hvor dine samiske slektninger holdt til, kan det være jeg (og andre) kan gi noen flere tips om leteplasser.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Johan I. Borgos

Spørsmålet fra Arild peiker på et problem for mange bygdebokprosjekter. Gård er jo egentlig en norsk-etnisk bosetningstype (men brukt også av blant andre sjøsamene). Flyttsamene faller lett utafor ramma for ei gårds- og slektshistorie til en kommune, til tross for at de kan ha en av ressursbasene sine der, for eks. sommerboplassen. Dersom kommunen der vinterboplassen ligger, også utelater de samiske familiene, da blir de 'usynlige' i bygdebøkene.Heldigvis finnes en del solide slektsbøker, blant annet om slekter fra Kautokeino, Karasjok, Jukkasjärvi og Karesuando, men nettstedet Sapmi er ikke oppe for tida, dessverre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.