Gå til innhold
Arkivverket

[#59219] Flyttsamer


Gjest Arild Oliver Bråthen
 Del

Recommended Posts

Gjest Per Helge Seglsten

Det kommer an på hvor de samene holdt til, og når de holdt til der. Flyttsamer pleide å migrere mellom to boplasser (sommer- og vinterboplass), og du vil kunne finne dem både i norske, svenske, finske, russiske og samiske kilder. Gir du noen flere data om hvor dine samiske slektninger holdt til, kan det være jeg (og andre) kan gi noen flere tips om leteplasser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Johan I. Borgos

Spørsmålet fra Arild peiker på et problem for mange bygdebokprosjekter. Gård er jo egentlig en norsk-etnisk bosetningstype (men brukt også av blant andre sjøsamene). Flyttsamene faller lett utafor ramma for ei gårds- og slektshistorie til en kommune, til tross for at de kan ha en av ressursbasene sine der, for eks. sommerboplassen. Dersom kommunen der vinterboplassen ligger, også utelater de samiske familiene, da blir de 'usynlige' i bygdebøkene.Heldigvis finnes en del solide slektsbøker, blant annet om slekter fra Kautokeino, Karasjok, Jukkasjärvi og Karesuando, men nettstedet Sapmi er ikke oppe for tida, dessverre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.