Gå til innhold
Arkivverket

[#59624] Genealogiske artikler og annet slektshistorisk materiale på nett!


Gjest Arnfrid Mæland
 Del

Recommended Posts

Gjest Arnfrid Mæland

Hei,Det er gledelig at det nå nesten daglig legges ut genealogiske artikler og annet slektshistorisk materiale på nett.NSF skriver for en ukes tid siden under nyheter: 'Nå er tiden kommet for internettpublisering - i første omgang av deler av det aller eldste materialet' Her legges det ut genealogiske artikler der forfatteren er død for minst 70 år siden [url="http://www.genealogi.no/>http://www.genealogi.no/ Flott!På http://www.wangensteen.net legges det daglig ut interessant genealogisk materiell, der enten forfatteren er død for minst 70 år siden, eller der etterkommerne har gitt tillatelse til slik publisering. Bra!Så ser man at begge disse ressursstedene nylig har lagt ut Thomle-stoff, og gledelig er det at de utfyller hverandre på en utmerket måte, slik at det ikke blir utført dobbeltarbeid. Det ville jo være synd, for innen slektsforskermiljøet, både blant amatører og de mer profesjonelle, så har man mer enn nok å gjøre. Ja vi har det vel nærmest altfor travelt. Akk ja!Etterhvert kommer der også bygdebøker og gardssoger på nett. Vossaboki har vi hatt en god stund; Lenke Nå er der kommet for Balsfjord, -har vi fått vite http://flowerpot.myftp.org/slekt/index32.html Og de siste dagene har jeg lest i 'Storjorden' om Hattfjelldals bebyggelse

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

..og et kapittel av Bolstadboken, det om Rasdalen, ligger på nett [url="http://www.rasdalen.no/fra_bolstadboken.htm>http://www.rasdalen.no/fra_bolstadboken.htmKan også nevne at jeg på min hjemmeside har registeret til Etnesoga III, IV og V http://home.online.no/~harmell/ETNE1715_1990.pdf Finner dere noen der kan jeg slå opp. e-postadressen ligger på nettsiden.Der har jeg også opprettet tre dokumenter med rettinger til Samnanger, Haus og Kyrkjebø gardssoger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnstein Rønning
Gjest Arnfrid Mæland

Videre;Smakebiter fra Østfolds historie [url="http://www.ostfold-historie.no/>http://www.ostfold-historie.no/Greta Christiansen lokalhistorie for Frogn, AK; LenkeBygdebok for Hakadal og Nittedal, AK; http://erling.hoel.biz/bygdebok/Nye Ål bygdebok, BU; http://www.aal-bygdebok.no/Borre, VE, oversikt og rettinger; LenkeNøtterø, VE, en bygdebok; http://www.vestfold-slekt.net/notteroy/bygdebok/Stokke, VE, en bygdebok; http://www.vestfold-slekt.net/stokke/bygdebok/Tunsbergs historie i Middelalderen til 1536, VE; LenkeSem og Slagen, VE, en bygdebok; http://www-bib.hive.no/tekster/sem_slagen/Hjartdal, TE, diverse, bl a emigrasjonshistorie; http://www.hjartdalhistorielag.no/Porsgrunns historie, TE; LenkeEidanger - Porsgrunn, TE; LenkeJelsa gard- og ættesoge, RO; LenkeBygdebok for Karmøy, RO; LenkeRomsdalssoga Bd I, MR, PDF; LenkeSelbu i fortid og nåtid, ST; http://www.selbunett.no/bygdebok/Karlsøy og Helgøy, TR; http://karlsoy.com/bygdebok/Ellers er der andre lenker også på http://www.lokalhistorie.no/lenker.html#bygdeboker men noen har bare smakebiter og/eller regsietr. Liers historie, BU;

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Og Tysfjord har tilsvarende sider LenkeDet som ville være et ønske var at de som digitaliserer de gamle bygdebøkene samtidig sjekker alle opplysningene opp mot primærkildene, som vi nå stort sett har fra 1801, noen steder lenger tilbake. Og så legger inn rettinger som merknader.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Er der noen som har laget oversikt eller har oversikt over digitaliserte enkeltslekters historie (slektsbøker)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Astrid Ryen

Ligger ikke lenker til de fleste genealogiske ressurser her allerede? LenkeJeg tok for meg 3-4 av bygdebøkene på nett og de viste seg at lenke dit finnes på DIS gen. ress.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Debatten er allerede observert, Are!På vegne av NLI vil jeg takke alle som har bidratt her. Vår liste kan etter dette oppdateres med en håndfull bøker som vi ikke var klar over fra før.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Jeg har registrert synspunktene, og ønsker å kommentere det slik:Ideen bak denne tråden er at vi kan informere om seriøse nettsteder, i hovedsak med digitalisert eldre genealogisk stoff, f eks artikler, men også bygdebøker. Dette har sin bakgrunn i at sperrefrister og rettigheter for en del slikt materiell nå begynner å gå ut. Også debatten om NST og Wangensteen fikk meg til å starte denne tråden.Så viser det sge altså, at en del nyere slektshistorie også legges ut på nett. Det er jo bra. Jeg antar at de som gjør det enten er forfatteren selv eller har slik tillatelse. Bygdebøker under arbeid håper jeg også vil bli tilgjengelig på nett fra første stund, evt som betalingstjeneste.Uansett så er det et utrolig flott arbeid som gjøres med å få digitalisert artikler og bøker, og i den sammenheng må jo også Digitale bøker her på DA nevnes, vi glemmer jo så fort; [url="http://da2.uib.no/cgi-win/webbok.exe>http://da2.uib.no/cgi-win/webbok.exe og også alt det som er gjort tilgjengelig gjennom Arkivverket;

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arild Kompelien

At kilder blir gjort tilgjengelig er prisverdig. Men ser vi en start på ei utvikling der kildene blir skannet men spredd på en mengde nettsteder? Det vil være synd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Det er en fordel med mest mulig lokalhistorisk innhold samlet på ett sted, som her i Digitalarkivet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Arild, kanskje, men denne tråden er ment for gjensidig informasjon om seriøse nettsteder som presenterer genealogisk materiale, eksempelvis genealogiske artikler, slektsbøker og bygdebøker, innenfor lovlige rammer.Mvh Arnfrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Flott, det som jeg akter å gjøre videre er å lage et dokument, som jeg oppdaterer jevnlig, utfra det jeg finner av seriøst materiale på nettet, i hovedsak genealogiske artikler, slektsbøker og bygdebøker/gardssoger. Slik som dette er den tenkt, Lenke videre nedenfor kommer det fylkesvis, da i hovedsak bygdebøker og annen lokalhistorie, så Norden forøvrig, med tilsvarende for de nordiske land, osv for Europa og USA.I hvilken grad jeg etterhvert vil skanne og legge ut eget materiale fra min morfars arkiv, får jeg vurdere sammen med egen slekt etterhvert, men bygdebøkene han er medforfatter av er det andre, 'kommunen', som har rettighetene til, likeledes hans komposisjoner. Så sånn er det.Om noen er interessert i å legge en kopi av PDF-filen inn på sin egen side eller en organisasjons side, når den begynner å ta form, er helt opp til den enkelte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Takk Gitte,nå har jeg lagt inn alt som er kommet i dokumentet, lenke i (21). Etterhvert skal jeg gjøre om lenkene til hyperlenker.Jeg er fortsatt interessert i å vite om det finnes digitalisert, skannet eller avskrift, mer gammelt materiale, som ikke er sperret.Registre er også interessante.Ha en fin 17.

bilete4880.gif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.