Gå til innhold
Arkivverket

[#59882] Torben Reiersen Gamst, prost i Vest-Finnmark


Gjest Unni Jakobsen
 Del

Recommended Posts

Gjest Unni Jakobsen

Det er spørsmål etter anene til Torben Reiersen Gamst, prost i Vest-Finnmark. Dato for fødsel/død er ikke oppgitt. Det er mulig navnet Gamst er fra hans mors side. Prosten var gift med en dame av slekten Arctander.mvh Unni Jakobsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne J. Engmo

Finner ut at det må være han som ble utnevnt til sogneprest på Loppa i Finnmark 1674.Senere prost i VestFinnmark.Han var gift med Gunelle Pedersdatter Arctander,og de hadde ifølge kilde 'Loppa øy gjennom tidene og slekten Gamst' sønnen Peder og 7 døtre. Men alt dette finner du,(og mere til) på internett.Han døde 1695.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Fors

Torben Reiersen navn var ikke Gamst. Han var fra Trøndelag, men hans svigersønn derimot som var fra Danmark het Søren Pedersem Gamst. Andreas Erlandsen har i 'Geistligheden i Tromsø Stift', riktignok kalt presten for Torben Reiersen Gamst, men han har fått sine opplysninger fra den daværende sogneprest til Loppa Martinus Meyer. Men man må huske at Meyer levde 200 etter Torben Reiersen. Navnet Gamst har nok her blitt forvekslet med svigersønnen navn. Jeg vil også her vise til hospitalprest Stuve ypperlige artikkel om slekten Gamst i Håløgminne 1949 hefte 4. Det finnes heller ikke noen opplysninger om at Torbens hustru Gunele Pedersdatter var av slekten Arctander. Deres sønn Peter Torbensen Arctander, f. ca. 1652, død 1700, pers. kapellan til Voss. kan ha navnet enten fra faren eller morens side. Slekten Arctanter var vesentlig fra Trøndelag. Hilsen Kristian.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Torben Reiersen er også omtalt i Dahl (2000). Gamst-navnet er der satt i parentes. Torben er funnet nevnt så tidlig som i 1653 i Loppa i lagtingboken (av Sven Tore Dahl). I 1662 ble det oppgitt at han hadde 10 barn. Dahl nevner 6 av disse, nemlig, Torben og Peder, begge født i 1652. Om Peder skriver Dahl det samme som i innlegg 4. Videre nevner Dahl; Karen som i følge samme kilde ble gift med Hr. Hans Mogensson i Hammerfest, Agnethe gift med Hr. Alexander Vigant, sogneprest i Sørvær, Giertrud gift med Kudt (?) Bårdsson (skifte 1691) og Margrethe som ble gift mwed Søren Pedersson Gamst i Loppa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjarne Paul Nerby

Gamst slektenJeg har ikke forutsteninger for å drøfte hvor slekten Gamst egentlig kommer fra.Men min avdaøde tante var født Gamst. Ifølge henne var denne prosten født i Danmark.Og hadde da slekt der.Så det er visstnok alment antatt,innen slekten, at de stammer fra Danmark.Jeg har ikke drevet slektsforsking på denne slekten.Tenkte bare jeg kunne bidra litt.Det er skrevet et par bøker om Gamst-slekten.På en av mine reiser var jeg vel i Gamstene's fødeby i Danmark.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Fors

Det er blitt en seilivet tro at Torben Reiersen sogneprest til Loppa 1651-1695 het Gamst. Opplysningene derom kommer fra M. Meyer sogneprest i Loppa 1847-1856. I mange tilfeller var den eneste måten Adreas Erlandsen kunne skaffe seg opplysninger på om geistligheten, var å skrive til sogneprestene. Derfor er der også en god del feil hos Erlandsen. Leonh. Gamst følger opp dette i boken: Loppa øy og slekten Gamst. Og skriver at Erlandsen der bygger på eldre samlinger, og anfører han som Torben Reiersen Gamst, sogneprest til Loppa. Vi har mye bedre muligheter idag, enn Andreas Erlandsen hadde, å gå igjennom arkiver og andre kilder. og finne ut hva som er det riktige. Og det er fakta man må holde seg til, og ikke hva folk tror. Ingen av barna til Torben Reiersen brukte navnet Gamst. Derimot ble navnet brukt av barn og barnebarn til Søren Pedersen Gamst. Slektsnavnet Gamst knytter seg til ham, skriver også hospitalprest Stuve. Det må jo også synes merkelig at to personer på den lille øya Loppa, har et så sjeldent navn i Norge som Gamst. Av barna til Søren Reiersen Gamst, vet L. Gamst bl. annet ikke noe om Anne Cathrine Sørensdatter Gamst. Hun ble gift ca. 1725 med Isak Olsen, underfogd i Hammerfest. De hadde bl. annet sønnen Ole Isaksen gift 1746 i Hammerfest med Maria Christophersdatter, Ole var underfogd 1760-1778 i Hasvik, og Barna deres ble gift der. Har omtalt ham under klokker Ole Olsen på DIS slektsforum Loppa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Inge Nilsen

Er 'Maren Margrethe Olsdatter gift med Reinholdt Torbensen' identisk med den som i 1801 kalles 'Margrethe Olsdatter Gamst' og er bosatt i Bårvik?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Fors

Det var skifte 11. juni 1800 i Hasvik etter enkemann Ole Isaksen, barn: 1) Niels Olsen, 2) Isak Olsen død, barn: (a) Ole 14 år, b) Martinius 12 år), 3) Lisbeth Maria Olsdatter gift med Nils Amundsen , 4) Anne Cathrine gift med Ole Olsen, 5) Maren Margrethe Olsdatter gift med Reinholdt Torbensen. Formue 106 rd. - 94 rd. 1) Nils ble døpt 6. nov. 1746 i Hammerfest, gift med Aleth Ludviksdatter. 2) Øllegård Cathrine døpt 2. juni 1748, 3) Anne Cathrine døpt 16. p. Trin 1752 i Hammerfest, gift med klokker Ole Olsen, 4) Margrethe døpt 1755 i Hammerfest, gift med Reinholt Torbensen. 5) Maria Elisabeth døpt 23. p. Trin 1757 i Hammerfest, Gift med Niels Aamundsen, 6) Isak døpt 16. sept. 1762 i Hasvik, var gift og hadde 2 barn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.