Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Stig Nyberg

[#59931] Hva var 'modelljern'?

Recommended Posts

Gjest Kjellaug Robberstad Petit

Fant dette: http://mix.hive.no/~gladsoe/endeligkunstogh..doc 'På slirer som ikke har beslag, kan avslutning oppe og nede markeres med en inntrykket kant. Markeringen utføres i vått eller halvtørt lær for eksempel. et modelljern. Denne dekorasjonsteknikken kalles pauting ( jfr, bilde).'

bilete4936.gif

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Stig Nyberg

Takk for det, men jeg tror nok at ordet betydde noe annet i gamle dager. Jeg ser f.eks. at et lite kobberverk i løpet av året 1724 kjøpte og brukte ca. 130 kg modelljern, 500 kg flatt stangjern, 100 kg stål, 1300 kg borejern, etc. En mulighet er kanskje at modelljern var det vi kaller støpejern.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Stig Nyberg

Joda, den ligger på nettet, Berit! Den aktuelle siden er herhttp://runeberg.org/uppfinn/4/0111.htmlog nederst står det at modell- eller fasongjern er stangjern av spesielle former (f.eks. sekskantige, ovale, etc.) beregnet å bli stykket opp i flere biter til mer eller mindre ferdige produkter, f.eks. emner til muttere.Hjertelig takk!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.