Gå til innhold
Arkivverket
Gjest B Hjelle

[#60590] Generelt problem eller feil i søk på fødselsår i Digtalarkivet?

Recommended Posts

Gjest B Hjelle

Jeg gjorde et 'Søk i alle basar' i Digitalarkivet for å teste funksjonaliteten. Fylte ut fødselsår '1500' til '1501' og fornavn 'Ole'. Resultetet var 4 personer, men ved nærmere ettersyn er ingen av dem født i år 1500 eller 1501. Derimot ser alle 4 ut til å være født 15. januar. I de underliggende dataene er feltet 'Født dato' lik 1501 (15. januar) eller åååå 1501 (15. januar i år åååå). Siden man i søkefeltet 'Leit etter folk fødde mellom' kan velge 1500-2008 for dette feltet så må det jo være årstall det er ment å søke på. Her må det vel være en eller annen form for feil i konverteringen fra åååå ddmm til åååå format? Dette problemet vil derfor trolig gjelde et større antall personer i basene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Oldervoll

Slik kjem det nok diverre til å vera ei stund. Problemet er at fødselsår er blitt skrive inn på bokstaveleg talt ein million forskjellige måtar, og det er ofte vanskeleg for programmet mitt å avgjera korleis. Ofte vil det til og med i same database vera utruleg mange måtar å skriva fødselstidspunkt på. Men det er klart her finst rom for forbetring og eg kjem til å ta ein runde når eg kjem att frå ferie for å læra programmet å gjenkjenna fleire format.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest B Hjelle

Mange takk for svaret. Det gir meg en pekepinn på hvilke forventninger jeg kan ha til datakvaliteten. Ellers er jo 'dato' en av de viktigste parametrene i dene type data så kanskje det burde vært en generell 'standard' for hvordan datoinformasjon skal lagres/presenteres på tvers av basene? Datoformatet 'åååå ddmm' som jeg støtte på virker jo svært spesielt og ikke særlig logisk. Foregår det noe standardiseringsarbeid av dette slaget?mvh B Hjelle

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anette Skogseth Clausen

Det finnes registreringsstandarder, HistForm for folketellinger og manntall, og Kyrre for kirkebøker. Begge legger opp til varianter av ddmm åååå/dd.mm åååå/dd.mm.åååå. I Kyrre sitt tilfelle, skal årstall skilles ut i eget felt, det er kun i avvikstilfeller at årstall skal med i datofeltet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.