Gå til innhold
Arkivverket

[#61346] Navn: TORGILS og TORKEL i Hardanger og Sunnhordland


Gjest Arnfrid Mæland
 Del

Recommended Posts

Gjest Arnfrid Mæland

Hei,Torgils og Torkel er to ulike navn.Torgils er norrønt, og ble da skrevet þorgisl. Det er satt sammen av gudenavnet Tor- og -gils, som kanskje er en våpenbenevning, -gisl 'stav eller pilskaft'. Andre former med samme opphav skal være Torjus og Tørres.Torkel skal visstnok komme av det norønne navnet þorketill/þorkell, som er sammensatt av Tor- og -kjell, som betyr ’offerkjele eller hjelm’. Andre navneformer med samme opphav skal være: Terkel, Thorkil, Thorkild, Torkell, Torkil, Torkild, Torkill, Torkjel, Torkjell, Tycho og Tyge.Begge disse navnen har vært, og er fortsatt, mye brukt i Hordaland. Har tatt en titt i tellingene fra 1519 og utover. Det kan synes som det ikke er noe bestemt mønster mht hvor i Hordaland de to navnene ble brukt.Synspunkter?Mvh Arnfrid M

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Arnfrid, jeg tror det er fornuftig å lese navnebøkene til f eks Ivar Aasen, Eyvind Vågslid og Kristoffer Kruken samt Egil Pettersens bok om personnavn på Vestlandet, hvis man vil komme videre med disse personnavnene. En diskusjon uten å sette seg inn i navnebøkene først, blir vel som løse slag i luften.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.