Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Arnfrid Mæland

[#61346] Navn: TORGILS og TORKEL i Hardanger og Sunnhordland

Recommended Posts

Gjest Arnfrid Mæland

Hei,Torgils og Torkel er to ulike navn.Torgils er norrønt, og ble da skrevet þorgisl. Det er satt sammen av gudenavnet Tor- og -gils, som kanskje er en våpenbenevning, -gisl 'stav eller pilskaft'. Andre former med samme opphav skal være Torjus og Tørres.Torkel skal visstnok komme av det norønne navnet þorketill/þorkell, som er sammensatt av Tor- og -kjell, som betyr ’offerkjele eller hjelm’. Andre navneformer med samme opphav skal være: Terkel, Thorkil, Thorkild, Torkell, Torkil, Torkild, Torkill, Torkjel, Torkjell, Tycho og Tyge.Begge disse navnen har vært, og er fortsatt, mye brukt i Hordaland. Har tatt en titt i tellingene fra 1519 og utover. Det kan synes som det ikke er noe bestemt mønster mht hvor i Hordaland de to navnene ble brukt.Synspunkter?Mvh Arnfrid M

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tore H Vigerust

Arnfrid, jeg tror det er fornuftig å lese navnebøkene til f eks Ivar Aasen, Eyvind Vågslid og Kristoffer Kruken samt Egil Pettersens bok om personnavn på Vestlandet, hvis man vil komme videre med disse personnavnene. En diskusjon uten å sette seg inn i navnebøkene først, blir vel som løse slag i luften.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.