Gå til innhold
Arkivverket

[#62292] Skola i Elgå i början av 1900-talet


Gjest Lars Karlsson
 Del

Recommended Posts

Gjest Lars Karlsson

Min morfar Ingvald Korssjön född 1901-08-05 i Korssjøen, Röros ska ha gått i skola i Elgå.Nu skulle jag vilja få detta bekräftat. Finns det någon förteckning över elever i Elgå från början av 1900-talet?mvh /Lars

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ann-Mary Engum

Utdrag: Elgå med fast bosetning har sammenheng med Røros kobberverk. Her anla Verket sagbruk, og det var riktig med et ankerfeste på østsiden av Femund ved Riksgrensens fastsetting for Danmark-Norge og Røros Verk. Tanker om et kapell ble reist i 1860 årene. 1871 ble det gitt midler fra Opplysningsvesenets fond. Skolehus var også nødvendig. Løsningen ble til sist en kombinasjonsløsning med skole nede og kirke over. Byggmester var Chr. Nordvi med lokale hjelpere. Da hadde mange gitt bidrag, både offentlige og private, også grendesamfunnet i Elgå. Kirkebygningen ble innviet 12. mars 1879 ved prost og sogneprest Peter Olaus Strømme i Rendalen. Elgå hadde hatt hjelpekirkegård fra 1855, og en av de første som ble gravlagt der, var Jens Sylen som druknet i 1856, 15 år gammel,.Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Kommentar til (2):Skjønner ikke helt hva som er så besynderlig ved at et sted som Elgå faktisk i svært lang tid har hatt sin egen skole. Stedet er ellers (i tillegg til det som oppgis ovenfor) bl.a. kjent både for sin nærhet til Femundsmarka nasjonalpark, for fiskeproduksjon, som hjemmehavn for innsjøskipet 'Fæmund II' og for kombinert norsk og sørsamisk bosetting. Et slikt sted med en visst folketall vil jo, som i hele landet ellers, ha sin egen grendeskole.Min grandonkels Engerdalsbok omtaler flere steder skolen i Elgå, men elevlister finnes vel neppe i den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Reidar Oddløkken

Dette er på siden av temaet, men Engerdal omtales i Dagblad-magasinet fra sist lørdag, hvor det er portrett av forfatteren Levi Henriksen som har skrevet en ny roman om et postbud, og hvor handlingen er lagt til Engerdal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Hei, hyggelig at det er skole i Elgå ! (Når jeg fant det besynderlig, skyldes det min tro på at folketallet var lavt, men det var tydeligvis stort nok for en skole.) Elevfortegnelsene burde, såfremt de er bevart, finnes i kommunearkivet i Engedal kommune.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

En skole på et slikt sted 'samler vel inn' elever fra enkelte mindre husklynger 'ute i ødemarken' også, slik at elevtallet tilsammen blir stort nok. Vidspredte Engerdal inneholdt tidligere en rekke mindre skolekretser, og læreren var gjerne den samme i flere av disse. Noen av lærerne kom langveis fra, noe som sikkert ikke var til ulempe for utviklingen av bygdemiljøet. (Ætter selv fra lærermiljøet der.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.