Gå til innhold
Arkivverket

[#62370] Forlis ved Andøya 1547 - barken 'Northern Cross'


Gjest Johan I. Borgos
 Del

Recommended Posts

Gjest Johan I. Borgos

Kjenner noen til kilder som nevner forliset til barken 'Northern Cross' av Edinburgh, visstnok i 1547 utafor Andøya? Jeg sitter med en avisartikkel fra 1970 (Andøya Avis) om saka, men mangler opplysninger om hvor den originale beretninga kan finnes. Veit noen det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Maersk Hansen

Det kan näppe dreje sig om en bark i moderne mening, dvs den skibstype som kom på 1800 tallet med mindst tre master, hvoraf alle er fuldriggede, undtagen den akterste mast, mesanmasten som er skonnertrigget. På spansk betyder barco et större skib mens barca betyder en mindre båd. så sandsynligvis har ordet i 1500 årene en mere almen betydning eller ihvert fald en anden end det vi normalt kalder en bark.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Johan I. Borgos

Takk, Lars, opplysningene dine støtter mi meining om avisartikkelen: Det meste i den ser ut til å være fri fantasi. Men jeg må likevel undersøke om det finnes noen kjerne av sannhet i historia.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Johan, du kan f eks kontakte et sjøfartsmuseum i Skotland og spørre om det fantes navn på skotske skip av dette navneslaget - på den aktuelle tiden. Siden skotske arkiver har mye bevart fra 1500-tallet, burde dette skipsnavnet være registrert, såfremt historien og årstallet er riktig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.