Gå til innhold
Arkivverket

[#63021] Cornelia Olsdatter,f ca 1820 Hitra


Gjest Dag Søpler
 Del

Recommended Posts

Gjest Dag Søpler

Cornelia Olsdatter f.ca 1820 (45år ved FT 1865).Hun var da bosatt på Tøften på Dolm på Hitra og gift med Lorents Andersen.Hvem er hennes foreldre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Astrid Ryen

Hei Dag.Jeg prøvde å finne vielsen, men skriften er så svak at jeg måtte gi opp.Ifølge FT 1875 for Hitra var Cornelia født 1823 i Fillan S Hitra P.Jeg har funnet en Karnellia Gurina med foreldre Serg Ole Danielsen Undaas og Beret Knudsdatter.Se nr 9 til høyre:Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
  • 4 måneder senere...
Gjest Finn Oldervik

Tolker dette om lag slik:h; Ole Pedersen Laxaavigen, Gurine Andersdtr.Fadr.K(one) Ane Basteivigp(ige) Elisabeth Henriksdtr. BørresundP(ige) Ane Jacobsdtr. BaasvigM(and) Ole StrandM(and) Erich ibid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Takk for tolkningen,Finn. Dette var interessante opplysninger.En uventa kobling til inn-Hitra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Ansnes

Første oppgitte gårdsnavn for faddere er ganske uleselig, men skal muligens henvise til Badstuvika, hvor det bodde ei kone Anne Ingebrigtsdatter fra 1808 og en tid utover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Siden dette er min slekt, kan jeg opplyse følgende:Ole Pedersen Flatval (1787-1865) fra Sør-Frøya (sønn av Peder Ågesen Flatval og hans andre kone, Marit Olsd., foreløpig ikke identifisert) og Gurina (eller Gurianne) Andreasd. Yttergården Vedøy (1792-1841) fra Nordstrand (som hennes stefar Ole Nilssen Strand eier fra 1796, han er for øvrig grandnevø av Nils Justensen Belsvik på Eid i Fillan) bor delvis på Kleiva under Strand og delvis på Laksåvik (der Norges første fiskeoppdrettsanlegg langt senere blir etablert). Familien er omtalt på s. 226 i Sandstadboka.Ganske sannsynlig har Åge-navnet i denne Flatval-slekten forbindelse med den kjente Åge-slekten i Inderøy (omtalt i artikkelen om Gjørv i Genealogen 1/2001), og i så fall kan en eller flere anelinjer antagelig føres tilbake til Berdora Ivarsd. Aspa, erkebispens niese. Minst en av foreldrene til Peder Ågesen Flatval, men muligens begge, synes å ætte fra Kristoffer Ågesen på Daløy på Frøya, som er sannsynlig bror av lensmann Jon Ågesen på Gjørv i Inderøy på tidlig 1600-tall. Deres bror Ole Ågesen holder til på Kjerringvåg på Dolmøya ved samme Frøyfjorden. Flatval er en ganske stor gård med diverse brukere, og Peder Ågesens sannsynlige opphav Peder Flatval er 'ved gemen bondehevd' i 1701. Peder Ågesens andre kone, Marit Olsd., er hittil ikke identifisert. (Hans første kone heter Dorthe Olsd.)Gurina Strand ætter via Drågen Utset i Bjørnavågen bl.a. fra Peder Olsen klokker på Sørseter Fjellvær i Fillan med kone fra Gjevik. Hennes far, Andreas Andreassen, er ikke identifisert i Sandstadboka. (En lærer i Fillan heter på den tid Anders Anderssen Sødahl, nok fra Vinje i Hemne. Pga. slektens klokkerbakgrunn er dette en mulig far. Imidlertid dør Andreas Vedøy bevislig i 1797, mens læreren får lønn så sent som i 1799. Men det kan jo tenkes å være en etterbetaling.)Tar med at Sandstadboka s. 226 oppgir at Kornelia Olsd. (f. 1822) er gift med Lornts Andersen Tøfta (f. 1819), så det her omtalte opphavet er nok da det rette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Nevnte Gurinas og Kornelias mor, Karen Jensd. Drågen, er gift tre ganger, og disse helsøstrene er født i det andre ekteskapet som de eneste barn der. Karens mor er som nevnt klokkerdatter, så mitt forslag om at andre mannen kan være lærer, er altså ikke helt urealistisk. Dertil finnes klokker og lærer Anders Ingebrigtsen Bremvåg på Dolmøya, der også en av Karens brødre bor, så det er ikke utenkelig at han kan være bror av hennes far, Jens Ingebrigtsen Drågen.Gurinas og Kornelias mormor heter Ellen (Pedersd. Sørseter Fjellvær) og sistnevntes mor Anne (Jonsd. Gjevik), så det ser ikke ut til at de er oppkalt fra morssiden. En kan faktisk falle på den tanken at foreldrene med en smule humoristisk sans har gitt dem navn etter den velkjente lokale trollkjerringa Gurokunna!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Ja, du kan så si.Har en annen K©ornelia i slekta fra øyriket, nemlig Cornelia Pedersdatter f ca 1790.Kan hun han en eller annen slektsforbindelse med Peder Ågesen Flatval? Denne Cornelia er på Titran i 1801.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Navnet Kornelia i den her aktuelle familien kommer fra morssiden i Sandstad -- altså har det neppe noe med Flatval å gjøre.Den første Kornelia her kan jo evt. være en variantoppkalling av Karen, siden moren heter det. På Hitra er initialkallinger og andre variasjoner ganske vanlige. Også oppkalling av motsatt kjønn ser ut til å forekomme litt innimellom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Skulle vel aldri være oppkalt etter Cornelia Flor på Aunøya (hun var vel en lokal kjendis på den tida)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Du er ikke så langt unna i personmiljø: Kornelia Andreasd. Vedøys oldemor er Anne Jonsd. Gjevik. Annes bror, Jakob Jonsen Gjevik, har en datter Cornelia med sin kone, Sara Kirstine Henriksd. Flor fra Røros / Tolga. Denne Cornelia Jakobsd. Gjevik er kusine av Ellen Pedersd. Fjellværseter, som altså er mormor til Kornelia Andreasd. Vedøy.Cornelia Flor Strøm på Aunøya (som bl.a. har Nordahl og Harald Grieg som etterslekt via deres morsside Vollan) er datterdatter av Nils Justensen Belsvik på Eid, som jeg i (10) nevner som grandonkel til Karen Jensd. Drågens tredje mann (som altså er stefar til Gurina og Kornelia Andreasd. Vedøy).Her finnes det altså flere forbindelser, men den sistnevnte oppstår etter at den første Kornelia er døpt på Vedøya.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Slikt som dette blir lett litt uoversiktlig, det burde vært en funksjon her for direkte å legge inn enkle slektsoversikter. Det ville lettet lesingen av teksten ganske mye.På Gjevik kommer nok navnet Cornelia fra Irgens-slekten på Røros. Det er kun etterslekten til Jakob Gjevik som ætter fra denne. Gjevik-folket bruker navnet Holger, som ikke er særlig vanlig i distriktet, så jeg har tidligere vært inne på muligheten for at for at dette folket kan ha opphav i presteslekten Buch i Åfjord, der hr. Holger Lauritzen etterfølges av sønnen Hans Holgersen på tidlig 1600-tall. (Fra dem ætter Edvard og Nina Grieg, kfr. slektningene med aner fra Aunøya.) Jeg har imidlertid ingen bevis for noe slikt, men ekteskap med en klokker i Fillan og en stigerdatter fra Røros kan jo evt. underbygge teorien litt. Holger-navnet forekommer i Fosen-området særlig rundt Åfjord.For oversiktens skyld: Cornelia Flor Strøm på Aunøya er firmenning av Kornelia Andreasd. Vedøy på Strand like i nærheten. De har Jon Holgersen Gjevik og Margrete Olsd. Reksen som felles tippoldeforeldre på Gjevik i Eidsvågen i Fillfjorden, som ligger et godt stykke unna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.