Gå til innhold
Arkivverket

[#63321] Bernt Julius Muus (1832 - 1900), var han av samisk slekt?


Gjest Eldbjørg Lyngstad
 Del

Recommended Posts

Gjest Eldbjørg Lyngstad

B.J. Muus var født på Snåsa i Nord-Tr. Han emigrerte til Amerika, og ble stifteren av St. Olaf College. En av B. J. Muus sine etterkommere, Nathan Muus, er musiker, og opptrer bl.a. med joik. Her er noe av det som finnes på Internett om han: Fra Finnfest 2008: 'Nathan Muus has been co-editor of Báiki: The International Sámi Journal for 15 years. He explored his family’s Norwegian and Saami heritage, which led to his interest and involvement in traditional yoik music. He has relatives today involved in reindeer herding in Snaasa, Norway, and is also related to Saami in Finnmark. Nathan has learned from many yoik performers in Sámi land and while visiting North America.' Er det noen som kjenner til dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Inge Hildrum

I Snåsaboka under Krossgarden,går det fram at Muus-slekten med Alfred Muus i 1915 hadde sittet på gården i 7 generasjoner. Noen av forfedrene til Bernt Julius drev i samemisjonen, men det går ikke frem om det var noen inngiftede samer i slekten. Bernts far satt på gården og drev samtidig som landhandler, mens Bernt mor var, Birgitte Magdalena, datter av sogneprest Rynning. Farens kone nevnt i 1865 - tellingen var farens 2. kone. MvH Inge Hildrum Trondheim

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Eldbjørg Lyngstad

Her er mer om etterkommerne til B.J. Muus: LenkeEn skulle tro at Muus-familien var grundig slektsgransket, og at den eventuelle forbindelsen til det samiske skulle være kjent.Det har i hvertfall ført til stort engasjement hos noen av etterkommerne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.