Gå til innhold
Arkivverket

[#63446] Digital offentliggjøring av skriftlig materiale!


Gjest Arnfrid Mæland
 Del

Recommended Posts

Gjest Arnfrid Mæland

Hei,Det ser ut for at debatten omkring offentliggjøring av skriftlig materiale fortsetter for fullt. Selv var jeg utrolig heldig da jeg fant artikkelen om Cille Gad på Google Books i dag skriv Cille Gad i søkefeltet på [url="http://books.google.com/>http://books.google.com/ Den er skrevet av Marianne Alenius, har tittelen 'Kan mand henrette en kvinde, der kan Græsk og Latin? - Om Otto Sperling og Cille Gad'. Boken er opphavsrettsbeskyttet, men man gis en begrenset visning etter avtale med utgiverne.Jeg har i den senere tid benyttet meg av spesielt tre nettsteder; Google Boksøk Lenke http://books.google.com/googlebooks/library.html , Norsk Wikisource http://no.wikisource.org/wiki/Hovedside og lokalhistoriewiki LenkeVi kjenner jo også prosjekt Runeberg http://runeberg.org/ , prosjekt Gutenberg http://www.gutenberg.org/ og de digitale bøkene her på Digitalarkivet http://da2.uib.no/cgi-win/webbok.exeDessuten er der enkeltpersoner som utfører digitaliseringsarbeid, og der finnes også digitalisert materiale på kommunale og interkommunale netttsteder, f eks. på biblioteker og som her på Bergen Byarkiv Lenke /servlet/byarkiv.VisTemaord?temaord_id=88Reglene for å offentliggjøre skriftlig materiale finnes i Åndsverksloven

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

Lovverket regulerer det meste det Arnfrid, men ikke om jeg ønsker å maile/sende en artikkel til noen i min vennekrets. Og hva/hvem jeg anser å være i den kretsen, er kun min vurdering.Men jeg synes allikevel at vi alle kunne utøve skjønn og bruke sunn fornuft. Hvordan kan opplysninger vi gir misbrukes?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Det jeg synes å registrere er at det foregår en debatt i noen akademiske miljøer om hvordan åndsverksloven skal tolkes og opphavsretten forstås i forhold til vitenskapelige artikler m.v. i en digital verden. Det snakkes om veileder, øknomi m.v. Slik at rettighetsspørsmålet ikke nødvendigvis er noe entydig.Men jeg vet egentlig ikke hvordan jeg vil forholde meg til dette i fortsettelsen.Jeg er imidlertid helt klar på at eldre materiale er beskyttet i 70 år etter opphavsmannens død, men samtidig at det stilles krav til den opphavsmannen har overført retten til, utgiver eller forlag, om at den/de skal sørge for at materialet, eksempelvis artikkelen, er tilgjengelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Et lite apropos. Jeg har undervist på HiB. Allerede tidlig på 90-tallet foregikk debatten på kontorer og i korridorer om rettigheter og opphavsrett til egenprodusert materiale. Noen delte villig, andre ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Det var kanskje litt upresist. Debatten gikk på hva som var åndsverk og hva som ikke var det. Så da man kom til utarbeiding av forelesningsmanus og eks vis Power Point presentasjoner, så mente noen at det var helt tussete at flere skulle gjøre det samme arbeidet, mens andre påberopte seg copyright også til dette.Så klarer ikke jeg nå å huske alt som har vært uttrykt i de mange debattene på forumet det siste året, men en problematikk er vel nettopp hva som er åndsverk og hva som ikke er det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Så er det spørsmålet om offentlig tilgjengelighet. Holder det at materialet er tilgjengelig på biblioteker? Jeg vil tro at det er tilstrekkelig i vårt land med fjernlånsordning og et godt utbygget biblioteksystem. Nå kan jo ikke alt fjernlånes, men likevel. Jeg tror at det vil holde i forhold til lovteksten, men dette er det andre som kan mye mer om enn meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfinn Kjelland

Eg har òg registrert diverse debattar om opphavsrettsspørsmål her på forum - debattar som ikkje alltid har imponert i presisjonsnivå.Tore (7): det er mange forskarar som 'deler villig'. t.d. [url="http://www.hivolda.no/index.php?ID=12387>http://www.hivolda.no/index.php?ID=12387 - professor Jørgen Amdam, rektor ved Høgskulen i Volda, som altså har lagt ut mykje av det han sjøklv har skrive i form av pdf-fil frå tidsskrift.Sjølv har eg òg lagt ut det meste av artiklar o.l. her: http://tilsett.hivolda.no/ak/Vevpublikasjonar.htm (rett nok ikkje som direkte pdf av omsyn til utgjevartidsskriftet).Generelt kan det vere nyttig å orientere seg i problematikken kring Open Access - fri tilgang til forskingsresultat:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Jeg tror det har sneket seg inn en misforståelse her, jeg tviler og har ikke tvilt på at mange har foretatt en digital publisering av sine forfatterskap, det er ikke det jeg lurer på. Arnfrid har skrevet at folk har delt sin opphavsrett med andre. Hva er eksemplene på det ? For når opphaveretten deles med andre, kan andre publsere innholdet videre i eget navn. Det er faktisk slik en må tolke Arnfrids innlegg 6 om at noen villig deler opphavsretten til egenprodusert materiale.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Jeg skrev 'Allerede tidlig på 90-tallet foregikk debatten på kontorer og i korridorer om rettigheter og opphavsrett til egenprodusert materiale.' Altså at debatten gikk om dette, ikke at jeg har sagt uttrykkelig 'at folk har delt sin opphavsrett med andre'. Det er i tilfelle en misforståelse.Jeg legger også alt mitt ut på nettet, på min egen side [url="http://home.online.no/~harmell/>http://home.online.no/~harmell/ og f eks på lokalhistoriewiki

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

OK, lenken min til kjeldearkivet til lokalhistoriewiki virket ikke, men her er den igjne, og så finner du mitt arbeid til høyre, SAK TIL KLÆVOLL....... Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Konklusjonen er da at det ikke er tilfelle at noen har delt sitt opphavsrettslige materiale med andre, dele i betydninegn at andre får del av opphavsretten. De første eksempler måtte i såfall være artikler på wikiperia, som jo blir kopiert vilt.Hvis man med å dele med seg mener at man publiserer, så har den virksomheten pågått så lenge vi har hatt skrift i verden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.