Gå til innhold
Arkivverket

[#63785] Hva var en rigsdrots ?


Gjest per evensen
 Del

Recommended Posts

Gjest Ruth Gaustad

Jeg har kikket i en norsk ordbok om Drott og der står det: fra gammelnorsk betyr det: konge, herre, egentlig hirdhører. Da kan det vel bli Riksdrott= er riks-hirdfører.Mvh. Ruth

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per B. Lilje

Store Norske Leksikon:drottsete (av norrønt dróttseti, gammelda. også drost/gammelsv. drots, lånt eller påvirket av mnty. drotsete/mellomnederl. drossâte/mhty. truhtsæze), opprinnelig tittel på den hirdembetsmann som hadde ansvaret for den kongelige husholdning, senere rikets øverste sivile embetsmann. Ennå i Magnus Lagabøtes hirdskrå opptrer drottseten bare som hirdembetsmann med rang under kansler, stallare og merkesmann, mens drosten fremtrer som riksembetsmann i Danmark allerede under Valdemar Sejr. Først i unionstiden blir drottsete riksembetsmann i Norge, og fungerer da som riksforstander dersom den regjerende fyrste er mindreårig eller når unionskongen er fraværende. Embetet blir aldri fast som f.eks. kanslerens, det blir ofte stående ubesatt i årevis, for så igjen å bli besatt på uttrykkelig forlangende fra norsk side. Den første som bar drottsete-tittel (i sistnevnte betydning) i Norge var Erling Vidkunsson (1323-32), den siste var Sigurd Jonsson, utnevnt 1439. Dronning Margrete lot drottsete-embetet stå ubesatt i alle sine tre riker. At Erik av Pommern fulgte samme politikk, var en av årsakene til opprøret mot ham i Sverige. I Danmark og Sverige fortrengtes navnet i senmiddelalderen av hoffmester.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.