Gå til innhold
Arkivverket

[#64236] Hva er 'geisler'?


Gjest Svein Arnolf Bjørndal
 Del

Recommended Posts

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

I en sak fra 1712 på Hadeland forekommer bl.a. denne teksten: '(...) Proufuer at for 30 aar siden, var hand stedse paa Oren I 15 Aar, da hafde de Oren saa vel som Vierstads besidere derres geisler som de ellers Sættrede her paa Græsbær Sedtern, hvilche geisler de fuldte om hver andre, saa vel som de fra gaarden gulden, hand fornam samme tider iche at de Ollims besideres Creaturer kom saa lang op, (...)'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Tja, kanskje? Det er uansett det eneste stedet jeg noen sinne har truffet på ordet. Kanskje var det et dialektuttrykk på den tiden, som er gjengitt i tingboka?Det virker ellers som om 'giersgaard' ble brukt om skigard, men det var i 1655.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ole Arild Vesthagen

Det betyr beitemark for dyrene, utmark der dyrene gresset. Tror det har en sammenheng med ordet å gjete, altså område der man gjetet dyrene. 'Creaturer' eller krøtter omfatter vel både storfe, sauer og geiter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ole Arild Vesthagen

Forøvrig er det mange slike saker i tingbøkene for Hadeland, og sikkert andre bygder også. Utmark hadde vært sameie mellom flere garder fra gammelt av og det var ikke oppmerket noen klar grense mellom de enkelte gardene. Gardene brukte utmarka felles til beite for hysdyra, og der hugget de ved, hentet bar, løv, bark m.m. til eget bruk. Etterhvert som befolkningen økte og husdyrbesetningene ble større ble slike sameier en evig kilde til nabokrangel. Typisk for slike rettsaker er at vitner ble avhørt om hvordan området ble brukt i gammel tid, helst eldre folk som hadde bodd i området. Så ble man enige om å definere nye og faste grenser mellom gardene og disse ble oppmerket og nye gjerder ble satt opp. Jeg holder forresten selv på med å skrive av en slik sak fra samme år, 1712. Det var mellom Raknerud og Børmarken i Gran.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.