Gå til innhold
Arkivverket

[#64323] Quen,navnet som forsvant


Gjest Karl Johnny Sommer
 Del

Recommended Posts

Gjest Karl Johnny Sommer

Fornavnet Quen er mye brukt på 1700 tallet i Østfold.Er navnet et substitutt,for et annet navn?Er interessert i å vite mer omkring oprinnelse,eventuell betydelse av navnet.Jeg ser det også er brukt i flere varianter som etternavn.Eks Qugensen-Qaagensen-Qugesson m.m. Taknnemlig for informasjon - Karl Johnny Sommer

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anfinn Bernaas

Er du sikker på at du ikkje har lese Q i staden for O? Står det O blir det omtalte namnet Ouen og Ougen med fleire skriftlege variantar.Namnet er slett ikkje så uvanleg. Det finst i dag – mogelegvis i 'restaurert' form – som Audun, og i ymse dialektvariantar som Augun og Augon. Moderne skriftvariantar av namnet finn ein i stadnamn som Augensplass/Auensplass mm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

siden spørsmålstilleren nevner former som Qugensen, kan det tilføyes at navneformen Ougensen er vanlig i østfoldbyene i tiden 1660-1750 (en skriftvariant av Auen Auden etc)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torodd Kinn

Som Anfinn skriv i (2), er Auen (typisk stava Ouen) o.l. nedervde former av det norrøne Audun (d-en skal vere ein edd). Når vi bruker Audun no, er det nok ei restaurert form.Eg kan leggje til at former som Oden og Odhinn var variantar av det same namnet, inntil dei vart blanda saman med gudenamnet Odin. Så seier Norsk personnamnleksikon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.