Gå til innhold
Arkivverket

[#64345] Hvem var Knud Aanonsen Ramlet-Hegland (Holt, A-A), ca. 1638-1722?


Gjest Oddbjørn Johannessen
 Del

Recommended Posts

Gjest Oddbjørn Johannessen

I jakten på noen av mine litt 'løsthengende' aner i Holt, dukker en Knud Aanonsen opp. Ifølge Holtsboka skal han være f. ca 1638, og han døde i 1722.Det er høyst uklart hvor han kom fra, men i 1695 kjøpte han 1 hud 8 3/8 ksk i gården Ramlet av Jens Nielsen Dypvåg. Denne gårdparten var Jens Nilsens hustrus arv. Hun het Torborg Tallaksdtr., og var datter til Tallak Aas (Vegårshei). Kjøpesum: 250 rd.I 1704 ble Knud Aanonsen Ramlet gift med enken Susanne Evensdtr. på Hegland i Holt, og han flyttet dit. Susanne hadde tidligere vært g.m. Jon Thorsen Øvre Nes (sønn til Thor Reiersen Espeland-Øvre Nes), som hadde hatt arverett til Hegland. Susanne var datter til Even Christensen Lille Mørland (Austre Moland).Det ser ikke umiddelbart ut til at Knud Aanonsen hadde noen slektstilknytning til Ramlet, om han da ikke ved et tidligere giftermål hadde en forbindelse dit. Dersom han var f. i slutten av 1630-årene, er det jo ikke urimelig at han hadde vært gift (minst) én gang før ekteskapsinngåelsen i 1704.Holtsboka antyder at han KAN ha vært gift med ei Helje Ovelsdtr., som det var skifte etter på Ramlet i 1702. Ved den anledningen ble i hvert fall 'dokumentet om det kjøp som Knud Aanonsen gjorde i 1695 (...) synt fram'. Formuleringen er vel imidlertid noe underlig, dersom Helje skulle ha vært hans kone...Holtboka spekulerer i om Helje Ovelsdtr. uansett først kan ha vært g.m. Elling Sivertsen Ramlet - først og fremst fordi det sjeldne navnet Ovel (Ovild, Aavild, Aavold, Offuil) dukker opp i neste ledd, hos Ellings sønn Offuil/Ovel Ellingsen. Dette navnet finner vi for øvrig også på gården Østebø i Holt. Som oppsittere der er i 1645 nevnt Aavild (Aavold) og hans kvinne - og i skattematrikkelen 1647 er Aavild oppført som bygselrådig eier av 1/2 hud i Østebø.Men altså: Knud Aanonsen henger foreløpig like 'løst'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

For ordens skyld:Troulovet d 4 Thrinitatis (1704) Knud Aanundsen Rambled och Susanne Eeuens dater Hegeland. Mænderne war Gieruld Lunde och Thoruild Nielsen Walde ( Lenke )d 9 Thrinitatis (1704) Chopoleret Knud Aanunsen Rambled och Susan Eeuens dater Hegeland.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Jeg kan jo også ta med dette sitatet fra Dypvåg III, s. 2144:Elling Syvertsen R(amlet) (...) var g.m. Helje Åvoldsdtr. (uvisst hvor hun var fra). (...) Elling Syversen bodde på Ramlet, men eide ingenting i gården, bare leide en del av den. Han er nevnt som lagrettsmann i 1666 og 1669. Helje Åvoldsdtr. ble som enke gift igjen med Knud Ånonsen, f. ca. 1641. Vi vet ikke hvor han var fra. Skiftet etter Helje Åvoldsdatter var i 1702. Knud Ånonsen ble da i 1704 g.m. Susanne Evensdatter på Heggland og flyttet dit. Hun var datter til Even Christensen Lille Mørland og hadde før vært g.m. Jon Torsen Hegland.OLa meg så føye til at Det var Elling Syversen som hadde Ramlet-tilknytningen Han var nemlig sønn til Syver Jakobsen Ramlet og Helje Toresdtr. Eidbo - og sønnesønn til Jakob Ramlet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

En 20 år gammel Knud Anondsen var tjenestedreng på Lunde i Holt i 1664: LenkeHan kan jo i høyeste grad være aktuell, særlig siden vi vet at Gjerulv Lunde var forlover for Knud Aanonsen i 1704. Opphavet er vi uansett ikke kommet nærmere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Nå kan det også tenkes en annen grunn til at Gjerulv Olsen Lunde var forlover. Hans søster Ingeborg var nemlig gift med Niels Thorsen Øvre Nes - og han var bror til Susanne Evensdatters første ektemann, Jon Thorsen Øvre Nes-Hegland.Det gjør det jo likevel ikke usannsynlig at den Knud Anonsen som var tjenestedreng på Lunde i 1660-årene, er 'min' mann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Aanon var et svært sjeldent navn i Holt på 1600-tallet. Det fantes på gården Myklebustad, men jeg får ikke Knud Aanonsen til å passe inn der. Jeg vil derfor se det som svært sannsynlig at han var innflytter til sognet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Jeg fortsetter monologen litt til - i form av en svært løs hypotese med flere store hull.Søndeled IV, s. 292:Ved skifte etter Oluf Knutsøn Skjelsø og Kari Ånonsdatter Myklebustad 21.3.1618 er bl.a. nevnt deres tredje sønn som hos T. Lindstøl er kalt Knut Grundesund og trolig var identisk med Knut Olufsøn Garte, som i 1610-11 leide gården Garte, som da tilhørte Søndeled kirke, og betalte i 'førstestedsmål' 9 daler. Han er nevnt som bruker av Garte til 1654.Søndeled IV nevner dessuten på s. 341-42 at Knut Olsøn Garte eide 1/2 hud i Grundesund i 1647, og at han 'antagelig har vært beslektet med eller inngiftet i Grundesund-slekten'.Spørsmål/spekulasjon: Hva om denne Knut Olsøn hadde en sønn ved navn Aanon Knutsen (oppkalt etter Knuts morfar) - og hva om han igjen hadde en sønn Knut Aanonsen f. ca. 1640?Når jeg våger å spekulere litt her, skyldes det følgende forhold:1. Søndeledboka er svært vag på om Knut Olsøn var gift og hadde barn - selv om det ser ut til at forfatterne går ut fra det.2. Det er noen interessante koblinger mellom Grundesund og et perongalleri i Holt som til en viss grad kan knyttes til Knud Aanonsen Ramlet-Hegland. En av Knuds forlovere i 1704, Torvild Nilsen Valle, eide nemlig en del av Grundesund (kjøpt av toller Jens Smidt) - og sønnen hans, Elling Torvildsen Valle, overtok denne parten ved skiftet etter faren i 1712. Samtidig makeskiftet Elling til seg resten av gården. Elling var f.ø. første gang gift med Ingeborg Torjesdtr., datter til Torje Tallaksen Ås (Vegårshei), som igjen var svoger til Jens Nilsen Dypvåg (som Knud Aanonsen kjøpte sin part i Ramlet av i 1695) - og som muligens også var en slektning av Knud Aanonsens første hustru, Helje Ovelsdtr. (Åvollsdtr.) Ramlet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.