Gå til innhold
Arkivverket

[#64409] Verdien av riksdaler i dag.


Gjest Mette Fausko
 Del

Recommended Posts

Gjest Mette Fausko

Hvor kan jeg finne opplysninger om hva riksdaleren ville ha vært i dag?Et eks; gård kjøpt for 340 rd. i 1777.Hva vil det si i dagens krone verdi?Håper det er noen der ute som kan hjelpe, på forhånd takk. Mvh.Mette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest André Martinsen

Det er umulig å omregne.Det som man bør gjøre er å finne ut hva som kunne kjøpes for en riksdaler på tiden som det gjelder. Hvis man ser at en ku kostet tre-fire riksdaler og at en dreng eller en pike på en bondegård kunne tjene ti riksdaler i året, så gir det et nogenlunde rett bilde av kjøpekraften etter at man har trukket fra utgifter som gikk til mat, forbruk og skatt.Se bl.a. [url="http://www.stovnerporten.no/kommentar_a/pengverd.htm>LenkeDet er på den annen side mulig å beregne dagens pengeverdi ut fra kronebeløp tilbake til 1874. Omregner finnes hos Norges Bank:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per B. Lilje

Det er i hvert fall to problemer med å lage en prisindeks over århundrer: 1) Det meste av det vi kjøper i dag fantes ikke i 1777, og 2) forholdet mellom prisene til forskjellige varer var svært forskjellig fra hva det er i dag. Råvarer var relativt mye dyrere før i forhold til prisen på arbeidskraft/bearbeiding av råvarer. Hvis du sammenligner priser 1777 og i dag på hus, eiendom, kuer, smykker, gull, brød, poteter, skjorter eller hva du nå kan finne på, vil du komme til svært forskjellige resultater. Men hvis du kun er interessert i tierpotenser, vil du stort sett finne at for en riksdaler in specie på 1700-tallet kunne du kjøpe det du i dag må betale et eller annet sted mellom 500 og 4000 ( /-) kroner for, alt etter hva for en vare du ser på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ole Arild Vesthagen

I forlengelsen av det Per skriver i innlegg 5 kan det bemerkes at det var forskjell på 1 riksdaler in specie (speciedaler, dvs. en stor mynt pålydende 1 daler laget av godt sølv) og 1 riksdaler i småmynt (kurant mynt). Småmyntene var laget i dårlig sølv, slik at 1 riksdaler i småmynt på langt nær var verdt like mye som 1 speciedaler. Dette avviket mellom speciedaler og småmynt varierte dessuten. I teorien regnet man 96 skilling på en riksdaler. Men ved overgangen til nytt myntsystem i 1816 ble 1 speciedaler satt lik 120 skilling. Etter 1816 var verdiforholdet mellom småmynt og speciedaler stabilt. Ved overgangen til kroner og øre i 1875 ble 1 speciedaler satt lik 4 kroner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.