Gå til innhold
Arkivverket

[#64801] Krav til ein fadder - ?


Gjest Aase R Sæther
 Del

Recommended Posts

Gjest Aase R Sæther

På denne sida Lenke , barn nr 3 Peder, er Kari Olsdtr Kandal fadder. Eg har to kandidatar til denne Kari'a, og har mest tru på den eine.Men i neste oppføring, Jon, er Kari Olsdtr Kandal mor, og barnet er uekte; foreldra gifter seg rett nok seinare på året.Kan det vere same Kari i begge oppføringane, eller vil eit nyfødd uekte barn diskvalifisere deg som fadder i 1801?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Jeg ville jo tro at hun ikke kunne være fadder siden hun selv døper et barn 5 dager senere. Tror ikke det var helt vanlig. Eller har kravet om introduksjon/urenhet bortfalt i 1801?Om begge var samme dame, som mye tyder på, så må det ha vært litt av ei dame. Modig som tør å være fadder, enten med en svær mage eller nettopp nedkommet med et uekte barn. Foreldrene til Peder må også være ganske modige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aase R Sæther

Eg har studert litt nøyare på desse fadderane, og kome til at det truleg er det er 2 ulike damer. Introduksjonen er eit godt argument - den eksisterte i alle fall til langt ut på midten av 1800-talet her i bygda.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ivar S. Ertesvåg

'og Faddere til Daaben, som ere ærlige og uberygtede Folk' (Christian Vs Norske Lov 2-5-5 [url="http://www.hf.uio.no/PNH/chr5web/chr5_02_05.html>http://www.hf.uio.no/PNH/chr5web/chr5_02_05.html ). Ugifte mødre var sikkert ikkje 'uberygtede Folk'.Kari vart ikkje innleidd (introdusert); det var berre for gifte mødre. 'Præsterne skulle formane Barselqvinderne til Bøn og Paakaldelse for deris Foster, saa og at de sig indeholde i fem. eller sex, Uger, efter deris Barnefødsel, efter hvilken Tid de skulle holde deris Kirkegang; Dog egte Qvinder allene ledis i Kirken af Præsten, hvor det hidindtil haver været brugeligt.' (2-8-9:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

(6) Holde seg inne i 5 eller 6 uker - hvilke kvinner av bondestand hadde anledning til det på den tid? Men 'inne' menes kanskje 'på gården'?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.