Gå til innhold
Arkivverket

[#64921] Bolighistorikk


Gjest Trygve Kikut
 Del

Recommended Posts

Gjest Trygve Kikut

Finnes det noe sted man kan søke opp bolighistorikk? Hvem som har bodd der, hva boligen har blitt regulert som? osv, osv.Jeg går ut i fra at teknisk etat kan ha mye slik informasjon, men/og hva med personvernet? Hva har man egentlig tilgang til?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Her vil det nok være litt å finne i statlige arkiv, og litt i kommunale.Jeg har best kontroll på de statlige arkivene:Folketellingene i 1865, 1870, 1875, 1885, 1890 og 1900 (og snart 1910) kan fortelle hvem som bodde i huset. I tillegg til disse kan man ha stemmerettsmanntall ordnet hus for hus, etasje for etasje, og siden det lenge var valg hvert tredje år, og kommunevalg og stortingsvalg ikke var i samme år, kan man mange steder få oversikter hvert år eller annethvert år over alle som hadde stemmerett.Mange steder har man også adressebøker, bygd på ligningslistene, og disse er dels ordnet alfabetisk på navn, men ganske mange også med en avdeling ordnet etter gateadresse. Disse er i mange byer å finne fra nesten hvert år på 1900-tallet.Eierne av huset lar seg finne i panteregisteret. Der finner man opplysninger om når huset er solgt, og summen som ble betalt. Man finner opplysninger om pantsetting, og om mulig seksjonering.Branntakstprotokollene kan gi meskrivelse av huset med dets rom og mål.I de kommunale arkivene vil man bl.a. kunne finne likningsoppgaver med adresseopplysninger, og man vil finne arkivene fra kommunale etater og organer som har hatt funksjoner rettet mot hus og beboere (byggesaker, vann og avløp m.m.).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.