Gå til innhold
Arkivverket

[#65646] Justerte klausuler i anledning årsskiftet


Gjest Kristian Hunskaar
 Del

Recommended Posts

Gjest Kristian Hunskaar

Vi som arbeider med digitalisering i Arkivverket ønsker godt nytt år til alle brukerne. I anledning årsskiftet har tilgangen til en del listetyper blitt justert - viktigst er formodentlig at døde og begravede 1928 nå har blitt tilgjengelig. Status er nå (listetyper som ikke er nevnt i oversikten, hviler det ikke klausuler på):fødte og døpte - t.o.m. 1929dødfødte - t.o.m. 1928konfirmerte - t.o.m. 1934døde og begravede - t.o.m. 1928innmeldte i statskirken - t.o.m. 1948utmeldte fra statskirken - t.o.m. 1948dagregister - t.o.m. 1948fødte barn av dissentere - t.o.m. 1929viede dissentere - t.o.m. 1948døde dissentere - t.o.m. 1928løse vedlegg - t.o.m. 1928medlemmer (dissentere) - t.o.m. 1948Som man vil se, er det en generell klausul på 60 år. For listetyper som kan vise dødsårsak, er klausulen utvidet til 80 år. Døpte og konfirmerte kommer i en særstilling, da listetypene rammes av at opplysninger om adopsjoner foretatt etter adopsjonsloven av 1935 krever 100 års klausul.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
Gjest Kristian Hunskaar

Ja. Alle lister vil bli justert med ett år, bortsett fra listene fødte og døpte, konfirmerte og fødte barn av dissentere (av årsak nevnt i innlegg 1).Justeringa vil bli gjort i løpet av uka, med virkning på nett fra kommende helg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Justeringa i databasen er gjort, og effekten vil altså komme i forbindelse med den ukentlige kopieringa til webserveren i løpet av helga.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Gjest Geir Thorud

Informasjonen i siste avsnitt i første innlegg kan med fordel legges ut på siden 'Om tjenesten' - slik at folk kan finne ut når aktuell liste kan bli tilgjengelig i framtida.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 8 måneder senere...
Gjest Kristian Hunskaar

I forbindelse med årsskiftet åpnes en ny årgang av alle lister, med unntak av fødte/døpte/konfirmerte (jf. første innlegg, siste avsnitt).Justeringa vil bli gjort første arbeidsdag etter nyttår, med virkning fra webserverens oppdatering (anslagvis formiddagen torsdag 6. januar).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torbjørn Igelkjøn

Det hender rett som det er at ein finn merknader i kyrkjebøker lenge før 1930 om at personar er adoptert etter 1935, ofte som vaksne. Er dette opplysningar som eigentleg ikkje skulle vore tilgjengelege?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Da Arkivverket valgte å sette grense ved 1. januar 1930, var man klar over det du peker på. Dette ble likevel ikke oppfattet som noe problem, da man fant å kunne anta at personer fra 5 år og oppover rimeligvis hadde en bevissthet om at de var adoptert, og i mange tilfeller ville de vite hvem deres biologiske foreldre var.Dessuten var de svake adopsjonene fremdeles i stort flertall i årene etter 1935. Sterke adopsjoner ble først i flertall etter krigen, og enerådende først etter ny lovendring i 1956.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.