Gå til innhold
Arkivverket

[#65934] Paasche i Frederichshald og efterkommere i N og DK.


Gjest Berit Frank Pagh
 Del

Recommended Posts

Gjest Berit Frank Pagh

Denne sag - fra 1702 - var en udløber af arvesagen fra 1692. Den handler om andele i noget tømmer - og endte iøvrigt med parternes mindelige forlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra denne omtalen av arvesaken (i 1702) får man altså den (nye for meg) informasjon at brødrene Fredrich og Niels Olsen Paasche begge var døde før 1702.Brødrene Hans og Christopher Olsen Paasche døde hhv. 1730 og 1737, Danquart før 1737 (om da var en bror), og den antatte filleonkel (deres antatte moster Annichen's andre ektemann) Christian Jebsen døde i 1703 (alt 'såvidt jeg vet').

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(203:) Jeg har en tid levet i den tro (villfarelse ?) at den Danquart (Olsen) Paasche ('Danqvardus Olai Paschasius') som i 1674 ble immatrikulert ved universitetet i København (som student fra Slagelse lærde skole) (og altså dermed antakelig var f. omkring 1652) kanskje var en bror av Niels, Christoffer, Friderich og Hans Olssønner Paasche (og kanskje også bror av Catharina og dessuten muligens svoger av Jacob Henrichsen Smith, Søren Arvesen, Jacob Pedersen Dampe og Christian Pedersen). (Olsbarna altså barn av Oluf Nielsen og Dorothea Danquartsdatter Paasche).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De antatte svogerne i (ref. siste innlegg) er altså basert på omtalen av dem i arvesaken fra 1692.Man kunne kanskje også tenke seg at denne 'Danqvardus Olai Paschasius' kunne være samme DP (ca.1660?-1712) som var gift (1694) med Ragnille Nielsdatter og (c1700) Sille Marie Nilsdatter. Denne DP 'virker' imidlertid 'noe yngre' ...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Frank Pagh

Den eneste sikre oplysning jeg har om Danqvart Olsen Paasche er, at han sammen med Christopher Olsen Paasche gik på Slagelse Lærde Skole og derfra blev dimitteret til Københavns Universitet i 1674.Hvorfor: 'død før 1737'. Hvilken begivenhed eller oplysning knytter sig til metop 1737.At han var søn af Oluf Nielsen og Dorothea Danqvartsdatter, kan der vel ikke være tvivl om.--Nu er det også klarlagt, at Oluf Nielsen og Dorothea Danqvartsdatter Paasche havde en søn, der hed Frederich.Der var altså er brødrepar - Danqvart og Friderich fra Halden, som du skrev om.Hvorfor mener du, at også Danqvart Danqvartsen Paasche(1627) skulle have en søn, der hed Frederich ?-----At Christian Pedersen er nævnt i arvesagen fra 1692 betyder ikke automatisk, at han var svigersøn, men bare at han var part i sagen. Teksten indikerer ikke noget slægtsskab.----- Jeg ser på din hjemmeside, at du har endnu en Danqvart Paasche f. ca. 1575. En fremmelig fyr, der som 15 årig bliver far til Danqvart Paasche i 1590. : )I hvilken kilde dukker han op?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(207:) Grunnen til at jeg tror at Danqvart Danqvartsen Paasche (d.e.) (c1627-c1706) skulle have en søn, der hed Frederich, er at jeg 'har lest' at denne DDP's sønn, skipper i Halden (1692), senere borger i Fredrikstad (1700) Danquart Danquartsen Paasche (d.y.) (c1660-1712) (jeg har i alle fall oppfattet det slik at det må ha vært ham, det er tale om), skal ha hatt en bror, der hed Frederich. (Skal tro om det ikke er nylig avdøde Tore Vigerust som har informert om dette, i en av debattene her på DA eller annensteds ...) (Jeg kan selvsagt har misoppfattet dette).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(207:) Grunnen til at jeg mener at Danqvart Olsen Paasche (f. ca.1652 ?) må være 'død før 1737' er at han såvidt vites ikke er nevnt i skiftet etter broren Christoffer i Fredrikshald den 26 Jan 1737. (Sistnevnte var trelasthandler og rådmann (1722) i Fredrikshald).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(207, siste avsnitt:) Det 'er nok best' at vi 'gjør' denne 'Danqvart Paasche' ca. 20 år eldre, altså f. ca. 1555. Han er ikke kjent fra noen kilde, såvidt jeg vet, og eksistensen er dermed usikker. (Ironien tas til etterretning ...)Er denne, vi får kanskje heller kalle ham 'NN (Paasche ?)', kanskje far til den Christen Paasche som var trelastutskiper fra Fredrikshald og skal være nevnt på Gjellestad (i Berg, Østfold) i 1614-1615 ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Frank Pagh

Christopher Olsen Paasche havde direkte arvinger - døtrene Dorothea og Catharina - så broren Danqvart ville normalt ikke være nævnt i skiftet, med mindre der var særlige omstændigheder, som f. eks. hvis han havde været kreditor eller debitor i boet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for denne påminnelsen. Var ingen andre familiemedlemmer eller 'svogre' enn de to nevnte døtrene nevnt i skiftet etter Christopher Olsen Paasche i 1737 ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Frank Pagh

Ikke efter hvad jeg kan se og de var vel også døde på dette tidspunkt, men du kan jo tage et kig:Halden Byfogd, Skifteprotokoll 1 1716-1743, side 498b.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Frank Pagh

Dorothea(Dorthe) var sammen med sin curator tilstede i stervboet, da skifteforvalterne kom for at registrere d. 26 januar 1737 - samme dag som Christopher Olsen Paasche var død.Mads wærn mødte på Catharina Paasches og Thue Wulfsbergs vegne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal tro om denne Mads Wærn (curator for Dorothea Paasche ved registreringen av dødsboet etter faren i 1737) kan ha vært sønn av kjøpmann i Fredrikshald, Mads Mortensen Wærn (1681-1717) fra Århus og Karen Krabbe Colbjørnsdatter fra Sørum ? (ev. av dennes bror Peder Wærn (1688-1734) og Karens søster Christine) ? (Disse tilhørte Fredrikshalds 'øverste skikt').

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Frank Pagh

Ad 158, 160 og 166:Til Digitalarkivets julepakke 2010 har Statsarkivet i Hamar skannet Bastian Svendsens biografiske efterretninger om geistligheden i Hamar og Christiania stifter.Under Nedre Borgesyssel - Hvaløerne(Hvaler), side 71 står Jacob Pedersen Dampe opført som sognepræst fra 1684-1691.Under Fredrikshald - side 172 - er nævnt Søren Arvidsen, som var kapellan i 40 år og - på side 191 som far til Peder Sørensen Halden, som efterfulgte sin svigerfar Wolff i Idd.---Mads Wærn mødte som repræsentant for Catharina og hendes mand.Jeg har ikke helt styr på Wærn-familien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Peder Sørensen Halden (c1675?-1719) (g.m. Mette Hansdatter Wulf) var kapellan (1703), senere sogneprest i Søndre Fredrikshald (Idd) 19/3-1717 - 27 Okt 1719 (døde da). De hadde døtrene Maren og Mette Dorothea (Halden).Peder druknet utenfor Helgeroa (VF) på reise til Gjerpen (Skien) for å gifte seg (for annen gang) med en jomfru fra Mæla i Gjerpen ('jomfru Fischer paa Menstad' ?).Mette Wulf var d. av kapellan, sen. sogneprest i Idd (1668-1717) Hans Jacobsen Wulf (1639-1719) fra Vestre Moland (AA) og hans 1. kone Maren Nielsdatter Dorph fra Torp (Idd). Hans g. seg 2. gang m. Mette Dorothea Petersdatter Lorentz (1671-1733), enken etter Christian Jebsen (død 1703), som tidligere hadde vært g.m. Annichen Danquartsdatter Paasche (død 1699).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Egil Sundelius

Hei ... 'må bare loge meg på her' , da jeg har b.b. som 'blier' etterkommere av disse : Aletha Dorothea Raanes g.d. 20-12-1752 med Ulrich Frederich Paasche.i fra innlegg '2' .mange hilsen Egil S. mange takk for mange fine innlegg Berit og Per.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Per Torgersen

Til (205): Dankvart Paasche og Ragnilla Nilsdatter, Halden, fikk kongebrev med ekteskapsbevilgelse 7.8.1694. De var beslektet i tredje ledd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Frank Pagh

Til 220.De var beslægtede i andet led.Danqvart Paasche den yngres mor var søster til Ragnille Nielsdatters mor.Det var derfor Danqvart Paasche den ældres svoger Niels Christensen var interessant (indlæg 172).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Berit Frank Pagh

Em opdatering af tavlen i indlæg 7 efter de oplysninger der siden er fundet om rådmand Oluf Nielsen og Dorothea Danqvartsdatter Paasches familie.Catharina Olufsdatter er stadig på, men der er mange ting, der tyder på, at hun er fra et tidligere ægteskab.Ny person på banen er Margrethe Paasche.Jacob Henrichsen Smith kalder hende 'min Svigersøster' i en indførsel i tingbogen d. 7 januar 1721.Allerede ved skatteligningen 1700 opgiver Jacob - foruden sig selv, sin hustru og 2 børn over 15 år - sin hustrus søster, som er hans myndling og bor hos dem. Det er ikke nødvendigvis Margrethe, men sandsynligheden er stor.Halden tingbok A5 1716-1722, side 346b.

bilete10987.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rita Hole

I ( 119 ) nevnes en Fredrik Paasche på Ødeberg i Idd.21.8. 1697 : Befaling til byfogden Christoffer Munch i Fredrikstad og sorenskriver Jens Hansen i Follo om å fungere som kommisærer i en sak mellom Justus Friedlieb fra Fredrikstad og dødsboet og arvinger etter Fredrik Paasche på Ødeberg i Idd prestegjeld. Det gjelder omkostninger for ' spot og skade ' ved brudd på ekteskapsløfte mellom Friedlieb og Fredrik Paasches datter.Litt om den forsmådde Justus : 23.8 1697 : Bestalling for Justus Friedlieb som stadskirurg i Skien. Han må først avlegge prøve for Medisinsk fakultet i København og for noen av de eldste mestrene i lauget der bevise at han behersker bartskjærerkunsten. ( Norske kongebrev )Rita

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Frank Pagh

Tusind tak skal du have.Jeg er netop ved at gå igennem de tilgængelige kilder for at finde flere oplysninger om Frederich Paasche/Ødeberg, så det var en god oplysning at få.Den fører måske ikke så langt, for der mangler skifteprotokoller for den periode, men - nu har Frederich også en datter ! :-)Vh, Berit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne Franck Paasche

Hei Berit.Tore Vigerust gjorde mange undersøkelser om slekten Paasche på oppdrag av meg. Han gjennomgikk bl.a. registerkortene på Riksarkivets lesesal til Statsarkivet i Oslos tingbøker og skifteprotokoller fra Østfold. Som en oppsummering av dette skriver Tore:'Hva denne saken sier:Fredrik Danqvartsen Paasche på Ødberg, som tidligere fortalt døde ca. 1693, etterlot en enke Else Eriksdatter på Ødberg. Hun døde 1698 og skiftet etter henne sto på Ødberg 4.4. 1698. Hennes enearving var datteren Elisabet Fredriksdatter, som ved skiftet 1698 var umyndig. På høsten 1700 giftet hun seg med Anders Andersen Hellenberg, og i desember 1700 og januar 1701 bor ekteparet på Rishauge i Idd. Rettssaken handlet om tidspunktet for når hennes to verger, Christian Jebsen og Danqvart Paasche den eldre, skulle si fra seg formynderskapet for henne. Dette hadde ennå ikke skjedd da lagtinget startet, men vil skje ved neste bygdeting.Saken utelutter ikke at Fredrik Ødberg kunne ha andre barn fra et annet ekteskap enn det med Else Eriksdatter. På en eller annen måte må det være et nært slektskap mellom Fredrik Danqvartsen Paasche på Ødberg og Ole Nielssen (Paasche) som eide Rishauge. Kanskje Ole Nielssen var gift med Fredriks søster? En slik teori har vært lansert tidligere (ikke nevnt i mine tidligere rapporter).Rådmann Christian Jebsen var gift med Anneke Danqvartsdatter Paasche, som tidligere hadde vært gift med Anders Henriksen Weyle i Fredrikshald. Hun var sannsynligvis farsøster til Danqvart Paasche den eldre som døde i 1705. Jeg antar dermed at siden denne Christian Jebsen og Danqvart Paasche var Elisabets verge, så var hennes far, Fredrik, en bror til Anneke Danqvartstatter.Jeg tviler på at Christen Rishauge var sønn av Ole Nielssen, for av Ole Nielssen er det allerede kjent (eller sannsynliggjort) mange barn. Da tror jeg heller at Christen Rishauge var sønn av Fredrik Paasche på Ødberg.Den Ole Paasche som brukte Ødberg kan være den Ole Paasche som dro til Skien 1715. Men det var ikke han, men Christen Rishauge som eide Ødberg 1712-15.Det er mulig jeg finner enda mere materiale som kan oppklare dette videre.Christian Jebsen er år 1700 formynder for en person, med oppgitt formynderkapital på 352 riksdater (Kopp- heste- og ildstedskatt for Fredrikshald 17.2.1700). Han har ikke på dette tidspunktet, eller tidligere, egne barn.'Vennlig hilsen Anne Franck Paasche

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.