Gå til innhold
Arkivverket

[#66516] Prosjekt : Etterkommerne etter de Tyske Emigranter til Bergen 1817-1818


Gjest Jan Frode Johansen
 Del

Recommended Posts

Gjest Arnfrid Mæland

I følge utstedte politipass 3.3 1818 Bergen for passasjerer fra skipet de Zee Ploeg og fortegnelse over passasjerene i de Zee Ploeg 10-12.10.1817 (RA) var navnene til de 4 nevnte i (123) Johan Gotlieb DAUBER el Johan Gotlieb DEÜBERJacob WURTELIE el Jacob WITTELEJacob KRAUSEUlrich FREY el Ulrich FREISØvrige som ser ut for å ha reist til Helsingør med kaptein Smith eller kaptein Gran 17.juni 1818 er:Johan Ulrich KOSTRERAndreas SCHÆFLERJohannes GALDDet kan synes som at de alle var ugifte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Tore, Listen fra komiteen over de som dro med 'Susanna Catharina' 16.8.1818 inneholder kun 41 navn, og da familiefedre og ugifte voksne (kvinner og menn). Hvorfor denne listen kun er på 41 personer skjønner jeg ikke. Kanskje de bare startet å føre listen i møteprotokollen, men fortsatte annet sted for så å sende den over til Christiania. Dette finner vi ut av når vi har det digitaliserte materialet.Nei, jeg vil ikke mestre å transkribere lister i protokollen, i hvertfall ikke godt nok. Enten får du eller andre gjøre det, men uansett vil jeg plassere protokollen slik at de som skal påta seg dette vil få ubgrenset tilgang til den. Tror nok ikke det blir lenge til Byarkivet plasserer den på sin side med digitaliserte kilder.Mvh Arnfrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

..eller, kanskje det er korrekt antall; 41 familiefedre og voksne ugifte kvinner og menn. Gjesdal skriver i sin bok at det var et 80-talls voksne pluss mange barn, som dro. Ved familiefedrene står det 'med familie' etter navnet.Korreksjon: 'Susanna Catharina' skal ha seilt fra Bergen 13.8.1818 (ikke 16.8.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Jan Frode innleder i (1) med å slå fast at 14 av de Wüttbergske emigrant-slektene slo seg ned i Bergen. Dette medfører trolig ikke riktighet. Gjesdal skriver i sin bok at om de foreldreløse barna som ble igjen i Bergen vites svært lite, faktisk nesten ingen ting. Grunnen til dette er at de ble tatt hånd om umiddelbart etter at 'de Zee Plog' ankom Sandviken 29. september 1817, og de er derfor ikke med i regnskapene i protokollen til 'Komiteen for å hjelpe emigrantene på skipet 'De Zee Ploug'. De fleste av familiene de foreldreløse barna kom til var selv tyske innvandrere.Paul Gottlieb RIEBER, 8 år ved ankomst til Bergen, skrev dagbok. Den er bevart og er i familiens eie. Dermed kjenner man identiteten til de seks Rieber-barna.Man kjenner også Gotfried KUHNLE som kom til Robert Døscher. Døscher er en innvandret tysk slekt som har røtter tilbake til tidlig 1700-tall i Bergen. Robert var ungkar og kjøpmann, men bodde sammen med hans bror med familie, også kjøpmenn.Dessuten er der kilder som forteller omJohannes BATTENSCHLAG fra Kircheim ved Stuttgart, som døde tidlig, etter å ha fått et uekte barn, og omJohan Georg DEIS, som fikk etterslekt i Bergen, bl a var de huseiere av vår eiendom midt på 1800-tallet.Så vet man om slekten HILT, som bl a slo seg ned på Røvær i Rogaland.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Det jeg har lurt på så lenge denne tråden har eksistert, er *hvordan* man vet om disse innvandrerne til Bergen? Og 'hvorfor' kan dere vite at de kom med denne skuta? Den nevnte dagboka, for eksempel, kan da vel ikke være samtidig ? Så når er den skrevet ? Er det en erindringsbok skrevet i voksen alder ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Tore,Nå er ikke alle kildene undersøkt enda.Jeg skal sjekke slektsbøkene for de ulike slektene. Jeg skal lese det Schjelderup skrev ca 1920.P. G. Riebers dagbok omhandler overfarten fra Amsterdam / Den Helder til Skjellanger / Bergen, turen hans til Ebingen i 1821 sammen med skreddermester Ritscher, tiden på Bryggen m.v. Jeg må i tilfelle sjekke når den starter og når den slutter. Dessuten, blandt de døde, er hans far: Gotlieb Christian Riiber, 47 1/3 Aar, f 020670, Ebingen i Riget Wurtemberg Kirurg, død 1.10.1817, gr.l. 3.10.1817, og hans mor: Ane Marie f Raeblin, 33 3/4 Aar, f 150184, Elingen i Wurtemberg, død 14.10.1817, gr.l. 15.10.1817. Så finner vi barna igjen i de ulike KB og andre protokoller fra Bergen i tiden fra 1817 og utover. Vielsene til 5 av de 6 Rieber-barna er gjengitt i innlegg (10). Noe av godset familien hadde med seg fra Tyskland er tatt vare på og er i slektens eie. Som tidligere sagt, har jeg ikke studert de andre familien nøye, men synes å kunne finne dem igjen i div kilder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Anne Marie Riebers konfirmasjon Permanent sidelenke: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=8712&idx_id=8712&uid=ny&idx_side=-90>Lenke Permanent bildelenke: LenkeAgnes Rieber konfirmasjon Permanent sidelenke: Lenke Permanent bildelenke: LenkeGotliebe Riebers konfirmasjon Permanent sidelenke: Lenke Permanent bildelenke: LenkeElisabeth Riebers konfirmasjon Permanent sidelenke: Lenke Permanent bildelenke:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

P.G. kan jo ha blitt konfirmert i Ebingen. Han var der i nesten 4 år.Da håper jeg at Jan Frode kan legge frem tilsvarende dokumentasjon vedr Deiss og Busch.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Se også denne tråden LenkeDet man nå kan spørre seg, er om det faktisk var andre barn som ble boende i Bergen enn de som enkelte har publisert, bl a Herdla Museum, og som Jan Frode har gjengitt her. Jeg skal nok ta en prat med dem og høre hvem informantenm har vært. En annen ting, Jan Frode, den saken du har lenke til i (1), lenke nr 4 er bare tull. Mewn nå ser jeg at innholdet er slettet eller siden slettet. Der sto det nemlig at Rieber-barna vokste opp på Askøy.....Nå har vi altså en Johannes KALBS, men han finner jeg ikke igjen siden. Han kan selvsagt ha emigrert senere. Vi vet ikke om han var enebarn. Har du noen Kalbs i dine lister Tore? Jeg finner en Johannes Keller fra Wurtemberg som dør i 1823, 17 år gammel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Adam DEIS er vel han vi finner i listen som 62. Adam Deis 19 år, og Gotfried KUHNLE som 119. Gotfried Kühnle 17 år.(liste: Fortegnelse over de tyske emigranter som oppholder seg i Bergen, med alder og kjønn, 15. august 1818)Adam Deiss skal i følge (31) være f i 1800, og Gotfried Kuhnle, iflg vielsen (10), i 1801.Når det gjelder Buntz, så må jeg si at jeg så langt ikke har funnet noe interessant. De holdt til ved Møllen i Årstad. Der var der også Buntz før 1817, så jeg vet sannelig ikke. Vi må undersøke det litt nærmere. Men Johan Gottfried Buntz skal iflg (37) være f i 1795, dvs 22 år ved ankomst. Han skulle da ha vært ført som voken i listene, men så langt har jeg ikke funnet noen som passer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Takk for mye interessant så langt, Arnfrid.På listen 10.-12.oktober 1817 finnes disse: Jacob Büntzo, og Broder, Feldbereder. / Nogle faae Gangkleder til Rejsen. / Kjsten var sat til Side da de snart önsker at reise. / til Hamburg, kan betale Fragten. / Logerer hos Möller. Broderen hos Kilström. / – / betalt 195 rester 145 f.Navnet Büntzo *kunne* i Norge kortes ned til Buntz. Men jeg vet jo ikke om det er disse som ble igjen i Bergen. De ønsket imidlertid å reise til Hamburg, og ble vel derfor ikke over vinteren i Bergen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Ja, jeg så disse brødrene Büntzo. Vi får se om vi kan finne dem igjen balndt noen av dem som dro videre.Du har sett debatten om konfirmasjonenne?Skal dra på byarkivet om en halv time. Vil bare se litt stafett først.Arnfrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Arnfrid Mæland

Hei,Hvordan går det med prosjektet ditt, Jan Frode?Har vært på BOB og hentet ca 20 kg med bøker i dag. Skal bruke påsken til å sortere ut det vesentlige. Kommer tilbake med den infoen som du, Jan Frode, trenger til ditt prosjekt her.Tore, sender deg en mail.Arnfrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Gjest Per Nermo

(1:) Jeg oppfatter den uteblivende aktiviteten i denne debatten som et tegn på at initiativtakerens annonserte ''prosjekt på frivillig basis med oversikt over de Tyske Emigrantene til Bergen 1817-1818 etter havarit med Skipet 'De Zee Ploegh' '' har strandet, det også ....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Gjest Yvonne T. Eide

Jeg er Buntz- etterkommer. Ved eget søk og via samarbeid med andre etterkommere har vi funnet endel både før & etter ankomsten til Bergen. Som med de fleste familiene på båten, kan vi kun si 'prosentvis' sikkert at vår Buntz var en av passasjerene. Det skal foreligge en kilde som opplyser rettsaken som oppsto i følge av hendelsen med Der/ Die Zee Ploeg. (Rieber- familien skal ha en del informasjon liggende i sine arkiver etter det jeg er blitt fortalt.) Problemet blir i så måte at ikke alle passasjerene ble innkalt som vitner. Delvis fordi mange ikke var myndige på det gjeldende tidspunkt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Mine bidrag fikk jeg pause fra medio mars, da jeg fikk ny jobb. Men jeg rakk før avbrekket å legge frem mye kildestoff.Selv ønsker jeg i senere i høst (etter 1/11) å bearbeide navnestoffet slik at vi får en samlet passasjerliste. Bare jeg når frem til en slik liste, er jeg fornøyd. Så får andre forsere bidragene med hensyn til kartlegging av etterslekt til dem som ble igjen i landet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.