Gå til innhold
Arkivverket

[#66678] namnfråga


Gjest Jörgen Ingman
 Del

Recommended Posts

Gjest Jörgen Ingman

Hej!Har märkt att på personer från 1500-16oo talet skrivs gärna namnen med gårdsnamnet också (extra efternamn?) men det gørs inte på t ex 1800-talet. Hur ska man veta när det brukades som efternamn och inte? I kyrkobøckerna stod ju oftast ortsnamnet direkt efter personen utan kommatecken. Ser även samma sak i olika släktsutrdeningar, äldre namn har ofta två efternamn eller gårdsnamnet som efternamn, men på 1800-talet oftast ett sonnamn.... T ex detta namn som jag såg längre ner i en släktutredning: Hans Torgilsson Gjøen (1600-talet om jag inte minns fel)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torodd Kinn

Dersom Hans Hansson Berg budde på Berg, er det lite truleg at 'Berg' var eit permanent slektsnamn i moderne forstand. (Men eit slags etternamn var det jo likevel, berre ikkje av same type som våre.) Men dersom stadnamnet blei med når familien flytta til ein annan stad, har namnet fått karakter av slektsnamn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.