Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Helge Berntsen

[#66721] Klokkerbok eller minestralbok ?

Recommended Posts

Gjest Helge Berntsen

Jeg har hørt mange hobbyforskere som konsekvent bruker klokkerboken for å søke informasjon, med den begrunnelse at klokkeren ofte kjente lokalsamfunnet og personene langt bedre enn presten. Finnes det noen grunnleggende retningslinjer for hvilke data man bør benytte når det er avvik mellom klokkerboken og minestralboken ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Klokkerboken skal - i teorien - være en bokstavrett avskrift av prestens kirkebok, av enkelte kalt ministerialbok. Skal vi skrive dåpsattest skal vi bruke ministerialboken, og bare dersom denne er tapt skal vi kunne legge klokkerboken til grunn.Svaret er altså at det er ministerialboken som skal gis forrang.I eldre tid var det nok enkelte ganger at disse to bøkene ble ført uavhengig av hverandre, og da kan kanskje argumentene sitert i første innlegg ha noe for seg.Fra Bergen ser jeg at det var klokkeren som på tidlig 1800-tallet mottok opplysningene, og derfor har mer utfyllende opplysninger enn det prestens bok har. (Spesielt her Christopher Bremer Vahls glimrende klokkerbøker fra Korskirken.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Helge Berntsen

Takk for denne oppklaringen, Yngve !

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.