Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Øystein Djuv-Stiansen

[#66791] Nordfarere Anders Olsen Røche og Peder Olsen, 1788

Recommended Posts

Gjest Øystein Djuv-Stiansen

Gesell Christian Hanneman Spohn (f. 09.01.1760, Bergen – d. 18.12.1798, Bergen) jobbet som fiskeveier/gesell for kjøpmann Christopher Brochmann (f. 1741, Schwaan, Rostock - d. 1814, Bergen) i Bergen.I 1788 bedrar han Brochmann og blir dømt til ett års fengsel som slave på Bergenhus. Han hadde i fire år gått i ledtog med ”Nordfarer Peder Olsen” som hadde levert fisk til Brochmann.I rettsforhøret og dommen av 1788 fremgår det at 25 våger fisk fra Skipper Anders Olsens jekt skulle telles som levert av Peder Olsen. Spohn og Peder Olsen delte gevinsten mellom seg.Skipper Anders Olsen gis etternavnet Røch, Røghe, Røchen og Røgens. Peder Olsen kalles også Per og Peer Olsen.Jeg leter etter informasjon om Peder Olsen og Anders Olsen Røche. Hvor kom de fra?Fra en annen diskusjon her på digitalarkivet ([url="http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=60103&sok=brochmann&nr=1&antinnlegg=10&startnr=&antall=&spraak=#anker>Lenke) har jeg sett at det er en Bergensk handelsmann Christian Brochmann i Trondenes. Det ligger også et ”Røchenæs” i Trondenes. Kan Anders Olsen og Peder Olsen kommet fra dette stedet og handler med Brochmanns i både Trondenes og Bergen?På Røchenæs i 1801 finner jeg hverken Anders eller Peder Olsen: LenkeJeg finner en Anders Olsen med omtrent rett forventet alder i 1801 på Steensland.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Øystein Djuv-Stiansen

Finnes det noen som har tilgang på bygdebøker fra Lavangen som kan se om det er noen Anders Olsen eller Peder Olsen på Røkenes rundt 1780-1800?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Odd Einar Tømmerås

Hallo !Den lenken fra 1801 Røkenes var fra nordsiden av Trodenes.I nærheten av Ervik. Røkenes var arnested for Rafn og Normann-folket her.Det er mest sannsynlig ett Røkenes til i Lavangen ? Jegmener at det er det.Finner ingen Anders eller Peder på Steinsland i Trondenesbortsett fra den Anders du peker på i folketelling. Ingeni Trondenes Bygdebok fra 1950 tallet. Anders Olsen Røche kan kanskje være Anders Olsen Røgh ?Røgh-familien var vel mest utbredd i gamle Astafjord.Astafjorden strekker seg langt fra Ibestad til oppi gokk.Men det store spørsmålet er , var de i fra Bergen ? I perioden 1785-1800 ble vi oversvømmet av Bergensfiskereog innlandsbønder fra Trondhjem og dalan.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Øystein Djuv-Stiansen

Det er veldig mulig at Anders Olsen Røgh/Røche er samme person. Har du funnet en Anders Olsen Røgh?I Astafjord fant jeg et Røchenes men der var ingen Peder eller Anders Olsen i 1801: LenkeJeg har lett etter dem i Bergen også, men ikke funnet Peder eller Anders Olsen Røgh/Røche der i 1801.De kom til Bergen til stevnene, og på høsten 1789 og i tidligere år hadde de bodd hos Christian Spohn, som jobbet hos Christopher Brochmann.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.