Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Finn Moe

[#66827] Mattis Haaberget (Sterkmattis )

Recommended Posts

Gjest Finn Moe

Kan noe gi meg opplysninger om Mattis Haaberget - Elverum og ev. hvor han kom fra. Født rundt 1750-1760 Det går frasagn om ham både i Trysil og Elverum, da han hadde sine kjempekrefter fordi han var oppfødd med merra-mjølk Han hadde en sønn - Mattis Mattisen Haaberget - Trysil som var gift med Kersti Hansdatter Otteråsen (Nordre) De var brukere av Storsveen (Koiegarden)fra 1843 Ref. side 279/280 i bind III Trysilboka.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Berit Knudsen

Da må vel dette være Sterkmattis i 1801 Lenke

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Berit Knudsen

Her er de raske. Trodde ikke det var mulig med trolovelse, 3 lysninger og vielse i løpet av 24 timer. Trolovelsen v.side 23/6 1776 Lysning 3.g. og viet 24/6 1776 Trysil i Elverum nr.2 Lenke Mathis bor allerede da på Haaberget. Kanskje familien var derfra. Marthe ser ut til å være fra Torberget/Tørberget? Så vidt jeg husker så finnes det vel bygdebøker fra Trysil.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ronny Rismyhr Haugen

Mattis Henriksen Vauhkoinen på Håberget ble døpt 6. jan. 1754 i Trysil kirke (Lenke). Han døde 23. feb. 1826. Kona Marte Andersdatter var fra Nordre Tørberget (Andersgarden), dp. 30. juni 1754, d. 21. nov. 1835.Mattis var sønn av Henrik Mattissen Vauhkoinen på Håberget, f. ca. 1720, bg. 26. april 1794, g. 18. okt. 1751 i Hof m. Anne Henriksdatter, f. ca. 1727, bg. 10. aug. 1794, som var på Knausen i Våler ved vielsen. Det er holdt skifte etter Henrik og Anne i 1794. Sønnen Mattis oppgitt å være 41 år og hjemme på garden.Det er i C.A. Gottlunds Folkmängden på finnskogarne fra 1823 (Jan Myhrvold og Niclas Persson 2004) at Mattis og Henrik på Håberget er ført med slektsnavnet Vauhkoinen.En Mattis Eriksen på Håberget, f. ca. 1680, bg. 5. mai 1765 med oppgitt alder 85 år, 4 mnd. og 2 dager, må ha vært far til Henrik (med flere). Ved ekstraskatten 1762 er en Mattis Mattissen med hustru Lisbet ført under Håberget i kategorien andre hos seg havende. Mulig Mattissen her er feilskrift for Eriksen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ronny Rismyhr Haugen

Om Mattis Håberget finnes det flere sider med tradisjonsstoff i Sigurd Nergaards 'Segner fraa Elvrom', trykt i 1907. Også i 'Folkeminne fraa Østerdalen', utgitt av Norsk Folkeminnelag i 1920-åra, har Sigurd Nergaard skrevet om Mattis Haaberget. Mattis Håberget må ikke forveksles med Mattis Flisberget, han som etter sagnet sloss med bjørnen.Nergaard forteller bl.a. at Håbergern først gikk for å være den sterkeste, mens Flisbergern var mer ledig og mjuk. De prøvde seg en gang, men da ingen vant, gikk de for å være jevngode. Håbergern var ikke slik skogsmann som Flisbergern, men var mer hjemme på garden og drev jorda, ble det sagt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Finn Moe

Her var det ting å ta tak i. Tusen takk for verdifull informasjon. Må se til å skaffe meg tilgang til de kildene som det referes til i svarene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.