Jump to content
Arkivverket

[#67401] Fråga om namnet Guro/Goro


Guest Jörgen Ingman

Recommended Posts

Guest Magne Thorsen

Skrivevariasjoner av navn er ikke uvanlig for samme person fra kilde til kilde og i blant forekommer det i samme kilde også. Foranledningen til spørsmålet ditt. er vel Guro Helgesdtr. Holtet. I bygdebok for Aurskog/Blaker b.2 s. 412 finner vi Anders Andersen Toreid g.m. enke Guri Holtet som er den nevnte - altså Guri i stedet for Guro. Her står for øvrig slektslinjene bakover for Anders til ca 1550 så her kan du finne dine aner om det er slik vi tror, at du stammer fra Ole Andersen Toreid/Holtet.

Link to post
Share on other sites
Guest Tore H Vigerust

Gro er et helt annet navn, selvsagt. Men Gro var ikke utgangspunkt for det første spørsmålet i tråden.Jeg har registrert i kilder fra tidlig 1600-tall at formene Guri og Guro anvendes om hverandre om samme kvinne®.

Link to post
Share on other sites
Guest Jörgen Ingman

Ok, då vet jag att det är tre olika namn:-) Kan jag passa på att fråga om Kjöl motsvarar dagens Kjell eller är Kjöl också ett eget namn?Tack Magne (6) för tipset om Aurskog/Blakers bygdebok! Jag gillar vanligen inte att hamna i Eidsvoll eftersom deras kyrkoböcker brunnit men finns det en bygdebok så är ju det toppen! Vet du om den omfattar hela Eidsvoll? Har redan en annan ana i Eidsvoll som jag kört fast på pga branden i prästgården. Han heter Engebret Christophersen och bör vara född i Bön eller Böhn? 1720.Reidar (3) Hmm, hänger inte riktigt med på vad du menar i parantesen? Provan?

Link to post
Share on other sites
Guest Harald Søren Storaker

Kjøl, Kjølv, Tjøl er former av det gamle navnet Tjodolf. Tjod betyr visstnok 'folk' mens endelsen er 'ulv'.Kjell, Kjeld, Kjetil, Kittel er former av et gammelt navn med samme rot som 'kjele' (kanskje offer-kjele), kanskje også 'hjelm'.Til Tore (7). Det er mulig begge deler: at Guri noen steder er utleda av det gamle Gudfrid, og andre steder er ein overgang fra Guro (Gudrun). Ett navn kan bli til mange ulike, og ulike navn kan bli til ett. Gabriel fra Sørlandet og Gudbrand fra Østlandet blei begge til Gilbert i USA.

Link to post
Share on other sites
Guest Reidar Oddløkken

Hei Jørgen! Nei det er ikke rart du lurer, jeg skulle liksom prøve meg på svensk, 'men jag var inte rektig säker på hur man skriver prøve', så det var det som vart 'provan'. Vennlig hilsen Reidar

Link to post
Share on other sites
Guest Jörgen Ingman

Hej Reidar!Ok, jag anade att provan var nåt med provar att gøra men det vara bara det att jag inte såg att du skrev på svenska så jag fick helt enkelt inte ihop parentesens text med meningen innan.Det borde jag har gjort naturligtvis men sanningen att säga så tänker jag inte längre på om det är norska eller svenska jag läser, plus att på jobbet blandas det hej vilt mellan språken, både av mig OCH norska kollegor som heller inte tänker på vad de säger utan ibland utan att tänka på det blandar in svenska.Så kan det bli när språken är før nära. Men tack før att du anstängde dig i alla fall! Ska vara lite mer uppmärksam nästa gång :-)

Link to post
Share on other sites
Guest Jörgen Ingman

Hej Magne! Har nu lånat Aurskog/Blakers bygdebok, tusen tack før tipset! Visste inte førrän nu att det finns flera blaker, trodde først att det var Blaker i Eidsvoll det var frågan om :-) Men bara bättre att det är Aurskog så kanske det finns kyrkbøcker kvar.

Link to post
Share on other sites
Guest Reidar Oddløkken

Hej Jörgen! Får gratulera söta bror med silvermedalj i dag da, det var riktig trevligt, och silvermedaljörarna såg ut til å va en riktig trevlig och sympatisk gjäng, mvh Reidar

Link to post
Share on other sites
Guest Svein Botterud

Goro er nokså særegent brukt i Hedemark og Oppland. Et annet navn som også finnes ganske særegent der er Gønner, et kvinnenavn. Dette var særlig framtrendende i Ringsaker. I 1801 var det kun en utenom Ringsaker som brukte Gønner.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.