Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Geir Bjernes

[#67687] Begravelser

Recommended Posts

Gjest Geir Bjernes

I forbindelse med begravelser har prestene anført i kirkebøkene bl.a. 'jordsatt', 'graffæstet', 'kastet muld paa', 'muld paa kasted', m.m. Hva er forskjellen på disse handlingene? Var det noen bestemt rekkefølge i forbindelse med disse handlingene? Eller er disse begrepene rett og slett det samme som begravet eller gravlagt?Mvh Geir

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ivar S. Ertesvåg

Det er to 'handlingar' som er aktuelle. Gravlegging og jordfesting. Ved gravlegginga vert det greve ei grav på kyrkjegarden, liket vert lagt ned i grava, og grava vert fyllt att. Før var dette ei privatsak som familie og grannar tok seg av. Jordfestinga er ei embetshandling som presten står for. I løpet av ritualet kastar han tre skuffer jord på kista - difor 'kastet jord/muld på' m.m. For å få til dette etter at grava var fyllt att, sette dei ein stokk ned på kisteloket først. Når presten skulle halde jordfesting, drog dei opp stokken og presten kunne kaste jord ned på kisteloket.I dag er dei to handlingane vanlegvis kombinerte og nemningane går over i kvarandre. Det gjorde dei til ei viss grad tidlegare også. I ein del tilfelle ser vi kyrkjebøker der 'begravelses dato' må vere dato for jordfesting. I ordbøkene (både norske og danske) er gravfeste forklara både med gravferd, begravelse og jordfesting.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Bjernes

Tusen takk for lenken, Aud! Og tusen takk for et informativt og godt svar, Ivar!Mvh Geir

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.