Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Kjersti T.H. Øvergård

[#67755] Søking i folketellingene

Recommended Posts

Guest Kjersti T.H. Øvergård

Hei Det nye søkesystemet i folketellingene gjør at jeg plages mye med å søke der. Noen tips?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anette Skogseth Clausen

Hvilken folketelling søker du i? Det er kun 1801 som er kommet i ny utgave i det siste (januar i år). De andre tellingene har et søkesystem vi har hatt i flere år nå. Eller søker du kanskje i det 'globale søket' - gjennom samtlige databaser?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kjersti T.H. Øvergård

Oppdaget det. Det var hovedsaklig 1801 jeg skulle søke i, og da endte det opp med at jeg søkte i alle databasene. Etter å ha plagdes en times tid så fant jeg omsider ut av det :)Takk for tilbakemeldingen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Geir Kamsvaag Berntsen

Da håper jeg du kan dele det med meg Kjersti. Jeg har ikke funnet ut av landsomfattende søk på 1801-tellingen. Kvaliteten på 1801-tellingen er så dårlig (dårlig transkribering av en dårlig original = krever et 'finurlig' søk som bør innsnevres mest mulig, dvs, slik det var) at jeg har ikke funnet ut hvordan jeg skal søke uten å få side på side med alternativ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kjersti T.H. Øvergård

Nå er ikke jeg så flink til å forklare hvordan jeg gjør det, men jeg fant ut at det er nesten samme prinsipp som tidligere. Velger først 1801. Så:Vis 1801-teljing for heile landet Videre: Fornavn begynner på 'Navn'. Så velger jeg et nytt søk: Etternavn begynner på 'Navn' samme person som søk 1. Nå har jeg hitill vært så heldig at jeg vet ca alder på de jeg leter etter, så jeg har kunnet innsnevre det ganske mye.Det jeg virkelig savner når jeg søker her er en kolonne bak hvert søke/søkefelt som heter fjern valg :) Slik disnorge har på gravminner På landbasis i alle databaser savner jeg flere valg på årstallene enn bare fødselsår. Som sagt: Er ikke særlig flink til å forklare, så håper det var til hjelp. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anette Skogseth Clausen

Det er flott at du fant ut av søkingen Kjersti.Vi har laget en hjelpe-tekst for søking i databaser på to nivå som vi betegner denne type databaser hvor gårdinformasjonen er plassert for seg og personene på gården er listet under hverandre i en tabell for seg: LenkeMen her følger likevel noen tips som dere og andre kanskje kan ha nytte av:- databaser på to nivå tillater at du søker både i gårdsinformasjonen og i personinformasjonen samtidig. Dette betyr at i den landsomfattende 1801-databasen kan du allerede i første søket snevre inn på amt/prestegjeld/sokn/gard osv. samtidig som du skriver inn f.eks. et søk på fornavn eller etternavn. Dette vil gjøre at du raskt har fått et mer håndterbart utvalg.- har du en ide om fornavn og etternavn på personen du leter etter, kan du bruke Hurtigsøket, den enslige søkeboksen over de vanlige søkefeltene i databasene. Her må du følge 'formelen', dvs. fornavn/etternavn evt. bare de første bokstavene i navnene, adskilt av skråstrek.- i 1801-tellingen kan du søke etter flere personer samtidig i Hurtigsøket, da legger du inn mellomrom mellom navnene også haker du av om det skal søkes kun på den påfølgende personen (som oftest når en søker etter mann og kone), eller om søket skal gjelde for alle personene på en gård- det er nyttig å lese den røde hjelpeteksten, den gir ideer om hva som er mulig, søkeformler, oa nyttig informasjon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.