Gå til innhold
Arkivverket

[#67784] Tolking av lengdemål brukt


Gjest Eva McKenna
 Del

Recommended Posts

Gjest Eva McKenna

Hanna Winsnes skrev i Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen (1845) i kapittel 618 om Dynevarat 'En Underdyne maa være 2 a 3 Qvarteer længere end den Seng, hvortil den skal høre, Sengen maalt in- deni, og mindst 1/2 Alen bredere end Sengen; thi dette tager Fylden op, og det er godt, naar Dynen kan lægges lidt op imot Sengens nederste Ende.'At underdyna var ca. 31 cm bredere enn senga, er det ikke vanskelig å skjønne, men hvor mye lengre er det egentlig snakk om her?2 a 3 Qvarteer lengre enn senga, hvor lang dyne blir det?Det blir en uhorvelig lang underdyne om den skulle være 2 til 3 fjerdedeler lengre enn senga.Vi håper noen er glupe nok til å hjelpe oss med dette.Mvh Eva og andre (undrende i Spania)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sigbjørn Sandsmark

Du får dele alnemålet på 4 så har du 1/4. Det gamle stolpebandet som heste og kuhandlerne brukte hadde utgangspunkt i en Alen,det var videre delt i 1/4 med ringer og hvert ledd ble kalt stolper(tror det var 8 stolper i 1/4. Stolpebandet hang lenge i fjøset her,men er nå vekk. Har bilde av stolpeband. Det er godt med lang dyne,så vær ikke for snau med målet ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.