Gå til innhold
Arkivverket

[#67942] tydehjelp høland akershus 2 barnedåper 1866, samme far, ulik mor


Gjest erling t. endresen
 Del

Recommended Posts

Gjest Per Bragstad

Et forsiktig forslag:Opgaven skeet af Andreas Gundersen, B.......m. Hendes 1ste Leiermaal. Han have før havt 1 uægte Barn med en Pige af ..idskog og nu lader han atter i dag døbe 1 uægte Barn med en 3die Pige. Der er udlyst til ægteskab for ForeldreneOpgaven skeet af Hemming Pedersen, Kolstad. Hendes 1ste Leiermaal. Om ham se oven-for.Mvh. Per

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest erling t. endresen

Ser ut til å rime. Fant nå Birthe Soffies far gift 2 dager etter dåpen med moren til Gunnerius som ble døpt samme dag som Birthe Soffie, så ble det lett å spore farens opphav. Takk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne Thorsen

Her har det åpenbart vært usikkerhet om hvem som er far til Birthe Sofie Olsdtr.(eller Hansdtr.) Lenke Foreldrene som det er lyst til ekteskap for er Ole Hansen og moren Helene Sofie Olsdtr. Kolstadsetra. De giftet seg i 1869. Ole Hansen hadde før vært gift med Karen Gundersdtr. Tobølsetra i Eidskog f.22/12 1844 Sjølåen (Eidskog bygdebok b I s. 438 jf s. 118 Andre IV) d. 1867 i Bådalen u/ Åmot, Setskog. Dersom Ole Hansen er far til Birthe Sofie så har hun blitt til mens kona i første ekteskap ennå levde. Familien er omtalt i bygdebok S/H b I under Kolstadsetra s. 78. Stedsnavnet for Oles fødsel skal trolig være Åstebølhagen i Eidskog E II s 47 III nr 5 sønn av Gunne Syversdtr. og Hans Toresen Korsåsen E IV s 621 IIIa Ole Hansen er f. 21/5 1840.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Beklager Magne, men jeg så ikke at du hadde lagt inn en lenke til dåpen. Skriften 'lenke' er så svak.Ole Hansen på Skjeggenæss i 1865, og han står da oppført som ugift. [url="http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=9&filnamn=f60221&gardpostnr=1019&personpostnr=5833&merk=5833#ovre>LenkeJeg skjønner ikke helt det som står i Eidskog bygdebok. Det står jo tydelig 'piken' Karen Gundersdatter da hun fikk et 'uekte' barn med Ole Hansen i Høland i 1866. Jeg finner også Karen ugift boende sammen med foreldrene i FT 1865

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne Thorsen

Her er konstellasjonene mildes talt spesielle. For samtidig som kona til Ole Hansen, Karen Gundersdtr. i Bådalen u/ Ødegården Åmot får en uekte sønn, Gunnerius, med Hans Olsen fra Skjeggesnes så får hennes (kommende?)ektemann ei uekte datter, Birthe Sofie med Helene Sofie Olsdtr. Kolstadsetra. Det er Ole Hansen som i 1866 gifter seg med Karen Gundersdtr for så etter hennes død i 1867 å gifte seg med mora til Birthe Sofie. Familien til Karen finner vi innflyttet fra Eidskog til Bådalen i 1846. S/H s 426/427.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Både Gunnerus (f.14/8) og Birthe Sofie (f.9/9) ble født mens begge mødrene og den felles faren var ugifte. Begge barna ble døpt samtidig i samme kirke 4/11, og faren og Karen G. ble gift 6/11 1866. Så da var nok ikke Ole Hansen utro mot sin første kone. Ole Hansen ble jo til syvende og sist gift med mødrene til begge sine uekte barn i Høland.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne Thorsen

Årsaksforholdet blir da at navnet til Ole Hansen er endevendt i klokkerboka og opprinnelig også i ministralboka til Hans Olsen som altså ikke eksisterer i virkeligheten som eget individ, men er identisk med Ole Hansen, tjenestedrengen på Skjeggenes. Konklusjon: Ole Hansen er far til begge de uekte barna. Lenke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Sollien

Vaskelig skal det være. Den Ole Hansen som du har brukt her Magne, han flytter til Østre Aker og innflyttet 1/12 1870 sammen med sin tilkommende kone Andrine Hansd, f. i Sørum 7/11 1841, viet i Østre Aker kirke 27/8 1871. Den riktige Ole Hansen er f. 2/9 1839 Åstebølhagen, døpt 3/11. Konfirmert 10/10 1858. Foreldre Hans Embretsen f. Knauserud u Skandsgården i Vinger 3/8 1812, g. 10/11 1832 i Eidskog m. Gulhild Olsd. f. Stangnessetra og døpt 15/11 1807. Denne Ole Hansen har også et barn Gunder f. 28/12 1859 m. Anne Halvorsd. f. 22/9 1836 Mellem, Snesbøl. Ole Hansen fikk attest datert 3/9 1859 for 'At lade sig hverve til Fredrikshald'. Resten av historia er kjent i denne debatten. Mvh. Finn Sollien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Sollien

Dersom det det er av interesse for deg Erling så er det finske aner på begge sider av Oles foreldre. Mvh. Finn Sollien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne Thorsen

Fint at du korrigerte opplysninger om opphavet til Ole Hansen, Finn. Som vanlig er de sikkert korrekte. Den løsning jeg hadde,var den eneste jeg fant i bygdeboka med tilknytning til Åstebølhagen, men her som ellers, skulle jeg ha sjekket dette i primærkilden kirkeboka. Jeg ser dine opplysninger om Ole Hansens flytting til Aker avviker fra bygdebokas. I S/H I s 78 står det at Helene og Ole bodde i skolestuen på Tangen i 1871 og i 1874 både på Kaldaker og Kolstadsetra. De flyttet først i 1896 og da til Vestre Aker. Er dette feil?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.