Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Runar Juvang

[#68237] Ingeborg Andersdatter i Bolsøy. gift 3 mars 1822. Hvem er hun ?

Recommended Posts

Guest Runar Juvang

Permanent sidelenke: Lenke Her vies Anders Andersen og Ingeborg Johansdatter. Gårdsnavnet for Ingeborg kan vel tydes til Jeldset. Mer usikker på Anders sin plass. Som det vil framgå under er Anders husmann på Ulleland når han dør. Jeg finner ingen steder hvor disses aner beskrives. Ingeborg oppgis å være 25 år når hun gifter seg i 1822, og Anders 3-4 år yngre. De får bl.a. en sønn Johan som ved 2 ulike anledninger bruker NAKKEN og ULLELAND etter navnet sitt.Dersom sitatene fra Bolsøyboka kan kaste lys over saken for noen, ville det være flott.Sitat fra Bolsøyboka under Ulleland: 1833 sees skiftet etter Husmand Anders Andersen Ulleland, død 22/1 1832. Enken Ingeborg Johansdtr. Barn: Anders, 12, Johan, 10,Knud, 6½, Marie 3 år. Sitat fra Bolsøyboka: jelset 33/6 1794 er Ole Jacobsen beboer av en halvpart av Gjeldset med Gjeldsethaugen. Odelsrett har Ingeborg Knudsdatter Aakervigen som er gift med Johan Johansen Aakervigen. Ingeborgs far, Knud Knudsøn, oppgis også som odels- og eiendomsberettiget i denne part. 26. Juli 1797 overdras den annen halvpart, 1½ vog i Gjeldset, med kvern fra Peter Møllers arvinger til opsidder Knud Olsøn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Helge Bjerkevoll

Folketellinga 1865 for Bolsøy har en Ingeborg Johansdtr føderådskone 70 år født i Tingvoll.[url="http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=9&filnamn=f61544&gardpostnr=336&personpostnr=1876&merk=1876#ovre>LenkeEllers ser det ikke ut til å være mange aktuelle kandidater ved folketellingen 1801. En Ingeborg Johansdtr Stortomren f. 1797 kan utelukkes.Kan det være denne Ingeborg som har kommet til Bolsøy og blir gift der i 1822?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Runar Juvang

ift 1865 Bolsøy tror vi kan ignorere den fordi hun er satt som mor til Erik Olsen f ca. 1827. Da var Ingeborg fremdeles gift med Anders Andersen Ulleland - som døde 1832.Det hadde jo vært et mulig spor om jeg fant hennes konfirmasjon, men jeg har iallfall ikke klart å tyde meg fram til det i Bolsøys bøker fra den tiden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Helge Bjerkevoll

Prøver med enda et innspill.Om folketellingen er rett så er nok dette utelukket. Men det ser ut som om det er noe som ikke stemmer her.Erik Olsen skal i følge folketellingen 1865 være født i Bolsøy. Men finner ingen Erik Olsen med mor Ingeborg født i Bolsøy i denne perioden (1826-29) hverken med å se gjennom kirkebøkene eller på Family Search.Den eneste aktuelle er en Erik Olsen med foreldre Ole Nilsen og Anne Eriksdtr. Fadder Erik Berg. LenkeDersom dette er samme person som i folketellingen 1865 er Erik på Berg så må det være feil at Ingeborg er mor til Erik. Kan ho være oppattgift og være stemor til Erik?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Runar Juvang

Det kan være en troverdig hypotese det Helge. Hun giftet seg sikkert på nytt etter å ha blitt enke ca 35 år gammel. Alderen stemmer ikke helt ift det som oppgis ved vielsen, men det kan jo være unøyaktigheter.Intensjonen med å sitere fra Bolsøyboka var en teori om at Ingeborg Johansdatter kunne være barn av Johan Johansen Aakervigen og Ingeborg Knudsdatter Aakervigen. Kjenner noen til hvor Aakervigen er?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Runar Juvang

OPS...ser nå at overskriften er feil...Hun heter jo Ingeborg Johansdatter .. ikke Andersdatter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Osvald Rydjord

Det er vel samme feilen som presten av og til gjorde.Vedrørende Aakervigen er det noen trøndergårder med det navnet (søk på gårdsnavn inneholder agerv eller akerv i 1800 0og 1865), nærmeste er nok på Hitra, så det er vel heller trolig at det er en husmannsplass med det navnet i Bolsøy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Osvald Rydjord

Jeg hadde noen kopisider av Bolsøyboka III hvor navnene på husmannsplassene i Bolsøy står, men fant ingen Aakerviken. Men på s 555:Hjellen. Plass av øvre Uelland mellom hovudbruket og Teigen. Første mann der var Anders Andersen og kona Ingjebær. Dei hadde fire gutar: Johan Nabbebøen, Anders Ullelandsgeilen, Markus Høystakkhaugen og Knut Aspholhagen. Anders døydde i 1833. Enkja vart gift att med Lars Olsen Ulleland. Dei hadde ikke born. Då Ingjebær døydde vart Lars gift med Beret Jakobsddotter. ('Ingjerd-Beret'). Far hennar var omstreifar som heitte Morten-Jakob og mora Ingjerd. Lars og Beret var barnlause. På sine gamle dagar vart begge blinde. Dei døydde på Nakkbøen. Plassen fall attende til garden kring 1880.Så langt Bolsyboka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Runar Juvang

Takk for innspil Osvald. Ser jo ut tilå være samme folka her. Og kanskje et spor i søken etter Ingeborg Johansdatteren. I så fall må det være Johan Nabbebøen. Men dette er jo bare hypotese foreløpig. Men andre spor er vanskelig å finne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Osvald Rydjord

Kort om sønnene fra Bolsøy III, men det kjenner du kanskje?Johan Andersen Nakkebøen, f 1810, gift med Ane Sakrisdatter fra Grytten. Sønn Sivert kjøpte plassen i 1903 gift med Petrine. De hadde tre barn som døde uten noen etter seg.Anders Andersen Ullelandgeilen, f 1818. Kona het Ane Toresdatter, fra Lesja. Tre døtre Ingeborg-Anna, Andrine og Olianna. Andrine gift med Knut Hansen Romuld - to sønner Hilmar og Anders som reiste til Amerika i ung alder.Markus Andersen Høystakkhaugen gift med Tørri Tomasdatter Ullelandsmyran'. Hadde bare en gutt som døde i ung alder. Da Tørri døde, giftet Markus seg med Stor-Olina fra Vågane. Barnløse.Knut Andersen Aspholhagen, f ca 1815. Gift med Marie Johnsdatter fra Sørstranda. Hadde ikke barn, men fostret opp en jente. Knut døde ca 1890. Maria bodde på plassen en stund, men ble satt bort på fattigkassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.