Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Anne-Grethe Syvertsen

[#68681] kirkebok vigde eldre og nyere tider

Recommended Posts

Gjest Anne-Grethe Syvertsen

I eldre kirkebøker står det klart hva som er vielsesdato, men i nyere tider er jeg usikker på hva som er vielsedato. Kirkebok for Skoger år 1920, står dato for: når er lysning forlangt og når utferdiget. Permanent sidelenke: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7275&idx_id=7275&uid=ny&idx_side=-7>Lenke Kirkebok for 1935 står: hvilken datum egteskapet er stiftet. Permanent sidelenke: Lenke Kirkebok for 1955 står det a)dato for når lysning er utferdiget b)når kunngjort.Permanent sidelenke:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Frank H. Johansen

1) Skoger 1920: Dette er ikke en vielsesprotkoll, men en lysningsprotokoll. Men ved mange av innførslene er vielesdagen ført ytterst til høyre.2) Skoger 1935: Dette er en vielsesprotokoll, og datoen for ekteskap stiftet er vielsesdatoen. Lysningsdatoene står i en kolonne på høyre side.3) Skoger 1955: Dette er igjen en lysningsprotokoll, ikke en vielsesprotokoll. Men vielsesdatoen er også her notert ytterst til høyre for mange av innførslene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anne-Grethe Syvertsen

Da forstår jeg at det er forskjell på vielseprotokoller og lysningsprotokoller. Det var vel sånn at tilbake i tid, skulle vielsen lyses i kirken tre ganger før vielsedagen. Ble den skrevet i kirkeboken alle tre ganger? Hva om man ønsker å finne dato for når vielse foregikk og dette ikke står oppført i lysningsprotokollen.Er vielsen også alltid oppført i en vielseprotokoll?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.