Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Knut Bryn

[#68946] Strussberg

Recommended Posts

Gjest Knut Bryn

Jeg har støtt på en kar som kalte seg Ole Strussberg og som jeg ikke aner hvor kom fra. Han var født omkring 1680. Jeg har lett høyt og lavt etter dette stedsnavnet og det eneste jeg har funnet, er et lite bruk under Kolstad i Ringebu.Vet noen om Strussberg i Ringebu kan ha vært bebodd så tidlig som rundt 1700? En annen mulighet er kanskje at det fantes en plass i Strusshavn på Askøy som hadde dette navnet. Alternative forslag mottas med takk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Kvernflaten

Hei Knut. Den var ikke enkel - men jeg ble nysgjerrig. Her i Ringebu kjenner vi ikke til noe bruk med navnet Strussberg - men derimot ei høyde (skogskledd) på østsida av Ringebu Sentrum. ( Idag skrives det som Strutsberg) At deler av området tilhører Kolstad i Ringebu er ganske så sikkert. Men at din Ole kan ha brukt navnet Strussberg er ikke usansynlig når man tenker på navneskikken i den tid. Det fantes et lite sted på innsiden av Strutsberg - ikke så langt fra Klopptjønnet som hadde navnet Gusdalen. Navneopprinnelse er ukjent - men stedet er avmerket på militærkart fra 1820-tallet. Stedet er bare en gang nevnt i kirkebøkene. Det var i 1828 da et barn ble båret til dåpen. Vi er ganske sikre på at stedet var bygd opp av eiere før den tid. Ut fra tidligere erfaring med utflyttere herifra kan 'din' Ole godt ha kommet fra denne delen av landet.Med vennlig hilsen Knut Kvernflaten

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Bryn

Takk for innsansten, Knut. Navnet til Ole skrives også Strudsberg, så at åsen heter Strutsberg, behøver ikke bety noe. Men det det ser jo kanskje ut som et litt magert spor dette her. Kanskje det er større muliigheter i nærheten av Strusshavn?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Davidsen

Eg har aldri vore borti namnet Strudsberg i samband med Strusshamn på Askøy. Eg kan ikkje koma på noko -berg-namn i gamle Askøy i det heile.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Bryn

Takk til Bjørn. Jeg ser nå at Strussberg er et gammelt etternavn i Sverige, - adelig til og med. Jeg vil ikke se helt bort fra at Ole Strussberg kan ha vært svensk selv om 'min' mann var alt annet enn adelig. Han kom til Årdal i Indre Sogn i 1708 og arbeidet som gruvearbeider der. Det var i alle fall én, kanskje to, andre svensker ved dette bergverket. Kanskje hadde de søkt tilflukt i Norge for å unngå krigstjeneste?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.