Gå til innhold
Arkivverket

[#68969] Oppslag Åsnesboka, Hedmark


Gjest Arild Kompelien
 Del

Recommended Posts

Gjest Arild Kompelien

Håper noen har tilgang til Åsnesboka, og kan sjekke om det der under Ingelsrudmoen er opplysninger om ei Martha Olsdatter gift med en Kristian. De fikk barn i 1850-åra, og mora Martha var 1865 enke på Ingelsrudmoen. Sies det der mer om hennes mann Kristian, eventuelt hvor det ble av barna?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ronny Rismyhr Haugen

Hei! Åsnesboka, 2. bind, side 344: 'På Ingelsrudmoen bodde enken Marthe Olsdatter, husmann med jord, f. 1814. Barn: Arne Kristiansen, f. 1850, Olia 1853, Martin 1856, Kristiane 1858.'Det var det hele! Mannen Kristian er ikke nevnt, og barna er ikke fulgt videre. Forfatteren Magne Skrede har nøyd seg med de opplysningene han fant i folketellinga 1865.I neste setning, samme avsnitt, nevnes ei Pernille Kristiansdatter, f. 1830, gift med Lars Olsen. De bodde også på Ingelsrudmoen, men det framgår ikke om Pernille også var av denne familien (i tilfelle må hun vel ha vært datter til Kristian fra tidligere).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arild Kompelien

Takker for oppslaget. Problemet for Skrede har vel også vært at kirkeboka mangler for 1850-åra. At samme Kristian skulle være far til både Pernille og de andre er vel mulig, men det er sjelden så lang tid mellom barn født utenfor ekteskap (Pernille) og til man blir gift og får barn i ekteskap (her ca. 20 år).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ronny Rismyhr Haugen

Ja, du har rett i at manglende kirkebøker skaper problemer. Tenkte i farta ikke på de brente kirkebøkene for Åsnes. Det er jo også et problem at de rekonstruerte kirkebøkene ikke inneholder konfirmasjoner eller navnet på faren ved vielser (disse bøkene bygde vel delvis på innsendte meldinger til SSB, som ikke hadde med disse opplysningene). Kanskje er et av barna gift utabygds, og at det derigjennom går an å fange opp farens navn?Når det gjelder Pernille var tanken min at hun kunne være datter i et tidligere ekteskap, men ser nå at den eneste Pernille Kristiansdatter født i Hof omkring 1830, var født utafor ekteskap i 1831: Lenke, nr. 64, datter av en Kristian Olsen.Det er vel da trolig hun som er på Ingelsrudmoen i 1865?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arild Kompelien

Ja, regner med det er samme Pernille, og ekteskap utenfor Åsnes kan være en mulighet for å få tak i faren. Kan sjekke det raskt for Våler og prøve Grue etterpå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.