Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Gunnar Aabøe

[#69483] 16 mai 2009 er det 150 år siden pesten Blodsotta kom til Kragerødistriktet.

Recommended Posts

Guest Gunnar Aabøe

Det er mye snakk om smittsomme sykdommer i media om dagen.Kragerødistriktet ble for lenge siden rammet av en svært smittsom sykdom som førte til at ca 600 mennesker i Kragerø og nabobygdene døde. Det er tragisk å lese de gamle kirkebøkene fra Sannidal.Det sies at den som kom med sykdommen var sjømannen Markus Gjerde som ble syk i Calcutta. Da de kom til London og skulle seile over til Norge var han så dårlig at de ikke ville ha ham inne i lugaren, så han ble surret fast på dekk.Jeg søkte litt på nettet og fant litt informasjon om blodsotta på Holla Historielag sine nettsider: http://holla-historielag.com/index.cfm?id=221786Jeg må si jeg fikk litt frysninger på ryggen da jeg sjekket dette nærmere og fant at 16 mai 1859 døde den første av blodsotta. Det er nesten på dagen 150 år siden....Her er siden fra Sannidal kirkebok som viser den første som døde, etter denne dato er dysenteri den nesten enerådene dødsårsaken i månedsvis:

bilete6989.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Olav Ulltveit-Moe

Hei Gunnar. Distriktlege C. Homann i Kragerø samlet opplysninger om hvorledes Blodsotta (det var tyfus) spredte seg fra Kragerø og ut i distriktet, også i Gjerstad. Vestmar trykket en artikkel av B.H. på gunnlag av Homanns opplysninger. Den gikk som føljetong i avisa, og i 1929 ble den trykt i bokform, tittel: '70-åre-minner fra Kragerødistriktet. Blodgangsepidemien 1859.' Jeg har et eksemplar du eventuelt kan få låne, men jeg er ellers temmelig sikker på at den også må finnes i Kragerø bobliotek. Vennlig hilsen Olav UM

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Gunnar Aabøe

Hei, Olav, hyggelig å se deg her. Mange takk for tipset. I tillegg var det en artikkel om dette i Kragerø Blad for noen år siden, skrevet av Per Naas. Mener å huske at Homann senere fikk en utmerkelse for sitt arbeid med smittevern den gangen. For en stund siden hørte jeg på radio at det var en som skulle starte et forskningsprosjekt for å finne ut om befolkningen langs sørlandskysten var bedre rustet mot sykdom enn folk i innlandet ellers. Dette ble sett i relasjon til at de i forbindelse med sjøfart oftere brakte med seg smitte hjem fra utlandet. Jeg har forsøkt å finne informasjon om dette på nettet, men har ikke funnet noe. Kanskje er det noen her som har hørt om dette prosjektet ?m.v.h. Gunnar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.