Gå til innhold
Arkivverket

[#70720] Hvordan forstå lister over utflyttede?


Gjest Øystein Brennseter
 Del

Recommended Posts

Gjest Øystein Brennseter

Det er sikkert forskjellige måter utflytterlister har blitt ført på i forskjellige sogn og tider. Jeg sitter og leser litt i utflytterlister for Hurdal. Et eksempel finnes her: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7669&idx_id=7669&uid=ny&idx_side=-207>Lenke (til høyre på siden). Litt ned på siden er det ført en overskrift: 1839, mens det i kolonne 2 'opgiven datum' som regel er ført et annet årstall. Det forekommer også noen ganger et tredje årstall for attest (ikke på denne siden, men f.eks. på den neste:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Årstallet i overskriften (her: 1839) viser når innførselen er gjort i kirkeboka. Men mange ventet ganske mange år fra innflyttinga skjedde til de registrerte seg på denne måten, f.eks. har jeg erfart at mange registrerte seg først i forkant av at de skulle gifte seg. 'Opgiven datum' skal derfor, som du antar, forstås som tidspunktet da innflyttinga faktisk skjedde - i alle fall er det tidspunktet som presten har fått oppgitt (og det kan jo være unøyaktig).Man brakte som regel med seg en attest fra sitt tidligere oppholdssted (se så vidt om det her: Lenke). Når det her figurerer et tredje årstall, kan vi tenke oss at en person faktisk flyttet i 1835, i 1837 dro han hjem for å skaffe seg en attest, og i 1838 leverte han attesten hos presten og ble registrert som innflytter.Slike attester er i en del tilfeller bevart og arkivert i sogneprestarkivene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Øystein Brennseter

Takk for svar.Et spørsmål som melder seg er i tilknytning til alderen som er oppgitt. Gjelder den for flyttetidspunktet eller for tidspunktet for innføring i kirkeboka, eller kanskje når attesten ble skrevet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

En kan sikkert finne eksempler på alle tre muligheter. Jeg tror ikke det er mulig å lage noen regel for det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.