Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Randi Nesje Myhr

[#71125] Gården Nerland Hustad, Bud, Fræna Oppslag i bygdebok Hans Fredriksen

Recommended Posts

Guest Randi Nesje Myhr

Min svigerdatters farfar og oldefar( Sivert Edvard Olsen Nerland f 4 mai 1879 på Sandblost) brukte navnet Nerland.Jeg har funnet ut at Siverts morfar, Kristen Hansen Farstad, var født tidlig i 1798 på Nerland av foreldre Hans Fredriksen Nerland f ca 1759 og Margrethe Kristiansdtr f ca 1768. De fikk sitt første barn som er registrert i folketellingen 1801 ca 1788. Jeg har ikke klart å finne giftermålet deres, men kirkeboken er vanskelig å lese. Siverts far, Ole Knudsen( f 24 mars 1841), kom fra Wasenden og både mormor, Maria Størkersdtr ( f ca 1820), og farmor, Erika Størkersdtr ( f ca 1806)kom fra Sandblost ( de var søstre). Står det noe mer i bygdeboka om Hans Fredriksen og hvor han og kona kom fra?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest John H. Aarønes

Hei! Bygdebok for dette området er ikkje ferdig, og det kan nok gå ei stund før den kjem på trykk.Hans Fredriksen Nerland og Margrethe Christiansdatter Nerland ble gift i 1789. 17. oct. trolovet Enkemanneen Hans Fredriksen Neerland med Pigen Margrete Christiansdtr. Nerland. Permanent sidelenke: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16072&idx_id=16072&uid=ny&idx_side=-148>Lenke står øverst på s. 262 andre spalte.Margrethe døpt 1767 far: Christian Størkersen Nerland Permanent sidelenke: Lenke omtrent midt på andre side.Christian gifta seg me Maren Eriksdtr. Nerland i 1766. Permanent sidelenke:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Randi Nesje Myhr

Tusen takk for hjelpa med å finne dem gift og Margrethe sin bakgrunn. Da er ihvertfall Margrethe fra Neerland. Hans Fredriksen er enkemann og oppgies å bo på Neerland ved inngåelse av giftermål.Jeg har prøvd å lete fra ca 1778 og framover på giftermål for å se om jeg kan finne noe tidlgiere ekteskap. Har ikke funnet noe som passer.Finner i 1788 Hans Nerlands kone 28 år død. I 1779 får Hans Hansen Neerland en sønn Saccarias I 1782 døper Hans Neerland datteren Ingeborg. i 1786 døper Hans Neerland sønnen Hans. Hans Neerland er flere ganger fadder i dette tidsrommet. Jeg finner en gang at Hans Nilsen er fadder og en gang Hans Hansen men aldri Hans Fredriksen.Det må altså ha vært minst tre ulike Hans på Neerland og da er det vanskelig å vite hvem som er hvem.Hans Fredriksen har ved folketellngen i 1801 en datter som heter Ingeborg, men hun er 8 år og altså født ca 1793. Finner datteren Siri-Anna f 24 post trinitas 1789. ( Oppgitt 13 år ved folketellingen) HEr står det at faren er Hans Fredriksen Lenke nederst til høyre på høyre side.Fredriksen er tydeligvis ikke så vanlig navn. Ved søk på FamilySeach på Hans Fredriksen i 1759 /- 5år.( Ut fra oppgitt alder 42 år ved folketelling) Fant en Hans Fredriksen i Møre og Romsdal født i Veøy 16 april 1759 Far Friderich Erichsen. Mulig dette er riktig kandidat.Finnes det noe skifteopplysninger tilgjengelig for dette området? Jeg har hatt veldig god nytte av slike opplysninger for Sogn og Fjordane ( via arkivforum)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest John H. Aarønes

Første kona til Hans Fredriksen het Siri Jakobsdatter og må helst vere ho du nemner som død i 1788, 28 år gl. Det er skifte etter henne i 1789. Da er Hans Friederichsen nemnt som enkemann og ho hadde halvbroren Niels Torkildsen Male som var død ved skiftet og etterlot seg to barn. Siri Jakobsdatter og Hans Fredriksen etterlot seg ingen barn.Dessverre er det ikkje skifteprotokoller tilgjengelig på internett for Romsdal.Hans døde i 1804, 49 år gl., 2. kona Maren i 1802, 60 år gl.(ifølge notater av Lars Gule). Eg kan ikkje finne noko skifte etter Hans og Maren.Maren Eriksdatter er konfirmert 1762 i Hustad kirke.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Randi Nesje Myhr

Takk igjen. Maren Eriksdatter var vel svigermor til Hans Fredriksen. Hun er nevnt som fattig enke på Neerland i 1801. Finner Hans Fredriksen Hustad konfirmert 16 år i advent 1778. Finner ingen Hans Fredriksen døpt i 1762 eller 63. Kan han være innflyttet fra Veøy, men han fra Veøy skulle være født i 1759 så da ville han være 19 år ved konfirmasjon.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest John H. Aarønes

Ja-du hr selvfølgelig rett Maren var svigermora og det er vel ho som dør 1802.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Helge Bjerkevoll

Det finnes en Hans Fredriksen som i følge bygdebok for Tomrefjord (Vestnes kommune, tidl. Veøy prestegjeld). Han er oppgitt å være fødd i 1759. Om denne Hans står det: 'Hans var med i skiftet etter mor si, men meir høyrer vi ikkje til han'.Det betyr vel helst at Hans har flytta ut av sognet. Mora Ingeborg Knudsdtr Tomren er oppgitt død i 1770. Jeg ser lenger oppe at Hans har en datter Ingeborg som kanskje er oppattkalling etter farmora?Far til denne Hans var Fredrik Erikson Lindset fra Tresfjord, 1717-1762.Mvh Helge

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Knut Reidar Sande

Margrethe Kristiansdtr ble gift 2. gong 1806 med Oliver Pedersen Male,1767-1816, dei fekk to born, Peder f 1806 og Hanna f 1813.Ho blei og gift ein 3. gong med Peder Danielsen Skarset 1773-1821.Margrethe døydde 1832.mvh Knut R Sande

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Randi Nesje Myhr

Takk for nye opplysninger. Det ser jo ganske sannsynlig ut at Hans Fredriksen er denne Hans fra Tomrefjord. Jeg har lett gjennom kirkeboka for Bud for flere år før og etter 1759 og finner ingen Hans med far Fredrik i BUd.Når da Hans ikke er i Veøy senere styrker jo det teorien, men det er vel ikke helt sikkert likevel. Finner i 1865 en sønn på Male som heter Hans Fredriksen og skal være 3 år Far Fredrik Jetmundsen. Må kanskje finne ut mer om han videre også.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Randi Nesje Myhr

Var visst litt trøtt i går, 1865 er 100 år forseint. Finner Ingeborg Knutsdtr Tomren død 18 mai 1770 oppgitt å være 48 år, altså født ca 1722. Hadde hun og Fredrik Eriksen flere barn?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Helge Bjerkevoll

Ja Fredrik og Ingeborg hadde en hel flokk. Guri ca 1747, Knut -49, Kristi -51,Erik -54, Gjøri -57(ble 10 dager), Hans -59, Rasmus 1762 ble 7 uker.Det gikk ikke så godt med denne familien. Fredrik døde altså i 1762, mora giftet seg opp igjen. Men så døde mor og stefar 'i sotta, dvs tyfys'(1770). Hans skulle vel da være 11 år. Det kom nye folk på garden og Hans ble vel satt bort.Bygdeboka sier om noen av søskena til Hans: ...I 1796 giftet Guri seg med Søren Sørenson Heenshagen og kjem bort fra Vestnes. Knut giftet seg i 1783 med Marit Pedersdtr Talberg og fins ikke nemd mer her. Kristi blei konfirmert i 1775, men kjem bort etter den tid. Erik giftet seg med Ingeborg Monsdtr fra Fremstedal. Dei flytta trulig og ut.Så om noen av disse dukker opp som faddere til Hans sine barn så har du jo gode indisier.Legger også merke til at to av søskena til Fredrik fra Lindset i Tresfjord kommer bort fra sognet. Det er: Berte Eriksdtr f ca 1707. Gjertrud Eriksdtr ca 1713.Kanskje havnet Hans hos en av tantene?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Randi Nesje Myhr

Ikke lett å finne ut av dette. Lett i forlketellingen 1801. finner under Grytten gården Undhjem en Erich Friedrichsen 47 år med konte Ingebor Olsdtr 63 år bege i første ekteskap. Stemmer jo nesten bortsett fra hennes etternavn. Finner ingen Kirsti Friedrichsdtr i Møre og romsdal, men det er ei ugift på waisenhuset på Løkken verk i passe alder. Finner ingen passende Guri. Finner heller ingen passende Knut Fredriksen. Det er veldig mange Marit Pedersdtr. Ei på Talberg på 62 år, men hun er i første ekteskap med Anders Andersen på 52. På Frostad Nedre i Weedø er det ei Marit Pedersdtr 49 år gift 2 gang med Knut Olsen på 49 år. En mulighet.Funnet dåp til alle Hans Fredriksen sine barn, men det er veldig vanskelig å lese navn på faddere. Ser ut som de er fra gårdene i nærheten. Får leite videre etter tantene for å se om noen av dem er kommet til Bud, men det er vel å leite etter nåla i høystakken spesielt når det ikke finnes bydebøker og det ikke er noen folketellinger tilgjengelig. Hvis det er riktig Hans Fredriksen Hustad som konfirmeres i Hustad i 1778 16 år gammel( men vår Hans skulle være 19 år) kan man kanskje lete der etter tantene?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Helge Bjerkevoll

Ja det er nok en lei nøtt dette. Den Marit Pedersen du nevner på Frostad Nedre (Nabogarden til Tomren) var først gift med en Knut Knudsen.Kan ellers legge til fra bygdeboka at mor til Ingeborg Knudsdtr (ca 1722-1770) var en Gjøri Hansdtr (ca 1791-1751) som forfatteren ikke har funnet opphav til. Men ho hadde brødrene Johan og Bendik Hansen som ved skiftet etter far til Ingeborg (Knut Jonsen Tomren ca 1675-1746) var formyndere. Hans Fredriksen har vel navnet sitt etter denne ukjente morfaren til Ingeborg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.