Gå til innhold
Arkivverket

[#71188] Johan Pedersen Skultbakken Vågå f ca 1858 Fetter til Knut Hamsun?


Gjest Randi Nesje Myhr
 Del

Recommended Posts

Gjest Randi Nesje Myhr

I Lom 1884 blir et uekte barn, Anne, døpt 19.10 Hun er i følge kirkeboken født 30.09. Foreldre er oppgitt som pige Kari Olsdtr Jonstuen f 1862 og ungkarl Johan Pedersen Skultebakken av Vaaga f 1858. Begges 2det leiermaali 1900 er Anne i Biri: Brænder øvre (gaard) Anne Johanesdtr f 1884 i Lom, tjenestepige hos Iver Tollefsen og Marit Solfestdtr som også var fra Lom. Nils Solfests f 1881 i Lom var også tjenesteguttVed Annes giftermål29 april 1903:Viet ungkar og skredder Kristofer Martinsen skredder født Overhalden i 1880 nå Bagstadsveen og pige Anne Johannesdtr født 1884 Jørgstuen i Lom. Foreldre gårdm M Endresen Bakstadsveen og ungkar J Pedersen Skutlebakken. Annes mor, Kari finnes kanskje her i 1900 i Lom bor på Johanstuen en Johan Johanstuen f 1861 og Kari Olsdtr f 1857 med barna Emme f 1893, Anders f 1895, Karl f 1897 og Kari f 07.11.99Jeg har prøvd å lese tidligere debatter om Knut Hamsun for å se om jeg finner noen ledetråder ( Temaer 49108, 49398 og 51030). Knut Pedersen Hamsun var født i 1857 faren Peder Pedersen var fra Skultebakken født i 1824. Skultbakken ligger i Vågå sør for Vågåvannet i dalen opp til Tessand, ca 5 km fra grensa til Lom.I 1865 bor på Øy nordre i Lom en Johannes Pedersen 6 år med far Peder Pedersen og mor Mari Johannesdtr.Alle er oppgitt å være født i Lom. Peder Andersen og Rønnoug Johannesdtr Valborgseie får en sønn Johannes 31 august 1859 i Vågå.Er det noen med kunnskap om Vågå og Lom som kan si om det er noe hold i opplysningene om slektskap med Knut Hamsun? Hans familie dro jo nordover tidlig på 1860 tallet, men faren Per Pedersen bruker Skultebakken som adresse, det samme gjør hans far Peder Olsen Skultebakken f 1786.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aud Sandbu

Ja, det er slektskap, men det var Annes farfar, altså Johans far, som var fetter til Knut Hamsun.Ved dåpen til Anne [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=6073&idx_id=6073&uid=ny&idx_side=-4>Lenke går det fram at faren Johan Pedersen Skultbakken var født 1862 i Vågå.Dåpen til Johan, nr. 70: Lenke Foreldrene står oppført som Ungkarl Peder Olsen Skultbakken og Pige Kari Larsdtr. Sæta. Johan var begges 2. leiermål.Dåpen til Peder Olsen Skultbakken, nr. 55: Lenke Foreldrene er Ungkarl Ole Pedersen Skultbakken og Pige Marit Siversdtr. Sveen under Nørste Raastad.Far til Peder, Ole Pedersen Skultbakken f. 1816 var bror til Peder Pedersen Skultbakken f. 1824 (far til Knut Hamsun), og begge var altså sønner av Peder Olsen Skultbakken f. 1789.Om Johans far, Peder Olsen Skultbakken f. 1841 kan nevnes at han og Kari først fikk tre barn u/e, deretter ble Peder far til ytterligere to barn u/e med to andre kvinner, før han giftet seg med Kari i 1867. Som gift mann ble han far til enda et barn født u/e. Peder og Kari fikk ytterligere fire barn i ekteskapet, altså syv barn tilsammen. Som ektemann og far til de siste fire barna er Peder innført i dåpsprotokollen som inderst på Skultbakken og tjenestekar.Kari finnes i 1865 som ugift og inderst med sine tre barn, deriblant Johan, på Hågenstad søndre. Lenke Peder er trolig denne tenestekaren på Fellese under samme telling:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Gjest Trond Myrstad

I kirkeboken med giftemålet mellom Peder Olsen Skultbakken og Kari Larsdatter Sæta 10.9.1867 er det (i etterkant) påført 'Ska' Per' bak navnet til Peder. Er det kjent hvorfor han fikk dette oppnavnet ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kai M Kveum

Årsaken til kallenavnet er beskrevet i Årbok for Gudbrandsdalen 1964, s.82. Han var en villbasse og slåst-kjempe som det stod ord av gjennom fleire bygder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Helge Hålåsæter

I min Gudbrandsdalsdialekt oppfatter jeg ordet SKA for å være et forsterkningsord. Ska-stor betyr ekstra stor. Vi har et annet ord som om trent er det samme: RØNJE. Ska-Per er altså noe utenom det vanlige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kai M Kveum

Per Olsen Skultbakken f,1841, til vanleg kalla Ska-Per. Det var vilt blod i dei karane, mange av dei. Denne Per-guten dyrka det gamle helte-idealet: Det var omå gjera å ha dengt flest mogeleg av gode karar. Han hadde en ' gå-bort-kniv' i beltet. Blader var berre eit par cm langt. Det var berre til å rispe med, ikkje til å drepa med. Han rispa mange med kniven sin, og vart ei bygdeplage. I parantes litt lenger ned i artikkelen står det: Hamsun kunne og vera folke-vond, men han var dyregod- Det låg i blodet hos dei Skultbakke-karane frå fyrsten av, var det sagt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.