Jump to content
Arkivverket

[#71333] Solør - hjelp til å finne mer


Guest Bjørg Brynildsen

Recommended Posts

Guest Bjørg Brynildsen

Jørgen Larsen var født ca. 1741, var gift med Ragnild Pedersdatter f. ca 1752. De var bosatt i Åsnes i Solør. De hadde barna Lars, Jørgen f. ca 1789 og Peder f. ca. 1794.I 1801 var Jørgen Larsen var snekker og selveier, 60 år gammel. Jørgens mor var Ragnil Pedersdatter på 49 år. Foruten sønnen Jørgen hadde de barna Lars Jørgensen på 12 år og Peder Jørgensen på 7 år.Jørgen og Ragnils sønn,Jørgen Jørgensen giftet seg den 2. mai 1824 i Åsnes med Kersti Olsdatter. Hennes far var Ole Christensen. Jørgen var 33 år og Kersti 26 år. Begge var bosatt på Lonnerud? (Linnerud?)i åsnes. Jørgen Jørgensen var i 1865 husmann med jord på gården Linnerud i Åsnes, Hedemark. Han var 76 år og født i Åsnes. Sammen med Jørgen bodde hans datter Johanne Jørgensdatter på 41 år og hennes to barn, Petter J. Gundersen på 17 år og Kjerstine Martinusdatter på 12 år. Alle født i Åsnes.Da sønnen Carelius ble døpt i 1839 er det notert at Linnerud ligger under ”Løssgaarden”Jørgen og Kersti hadde barna Johanne, Ragnhild, Karen, Indiane?, Oline og Carelius.Kerstis familie: FT 1801 viser Ole Christensen, 38 år (må være feil), og Johane Hansdatter, 49 år, som er bosatt på gården Flodberg i Åsnes i Hedemark. Ole Christensen er selveier og møller (en av seks brukere/eiere). De bor sammen med barna Anne Olsdatter, 24 år, Helvig Olsdatter 12 år, Olea Olsdatter 10 år, Inger Olsdatter 8 år, Kersti Olsdatter 5 år.Dette er alt hva jeg har klart å finne ut. Er det noen som kan hjelpe meg videre? Solør har jo ingen gårds og slektshistorie og kirkebøkene er litt vannskelige å lese for meg. Hilsen Bjørg

Link to comment
Share on other sites

Guest Eva Helene Erntsen

Solør er et område som består av flere kommuner. Det som er dagens Åsnes er tidligere Åsnes og Hof, begge disse har bygdebøker. Kirkesognet fram til 1848 var Hof, deretter ble det delt. Har du problemer med kirkebøkene er det mulig å låne avskrevne bøker via biblioteket. Solør Slekthistorielag har gjort den jobben, desverre er de ikke digitalisert enda. Oversikt over disse finner du på deres hjemmeside http://www.solslekt.no/

Link to comment
Share on other sites

Guest Sverre Søgaard

Gjennom en rettsak går det fram at Jørgen var fra Eidsberg i Østfold, han ble døpt 15/3 1747 på Nedre Løken med foreldrene Lars Gundersen gm Marte Olsdatter. Gjennom samme rettsaken går det fram at han hadde en bror Kristen som bodde i Christiania.Jørgen hadde amtmannens bevilling til å drive på som snekker, så det er mulig han hadde vandret litt før han kom til Åsnes. Jeg har ikke funnet opprinnelsen til kona Ragnhild Pedersdatter og jeg tror hun kom til Åsnes sammen med Jørgen. Jeg har notert at de giftet seg i 1775, men ikke dato eller hvor og jeg husker ikke hvor opplysningen kommer fra.Alle kjente barn er født i Åsnes, først Marte døpt 8/3 1778, Malene 1779, Larina 1782, Peder 1785, Lars 1787, Jørgen 1790 og Peder 1793.Jørgen står oppført med litt forskjellige adresser, men han kjøpte en eiendom i 1779 og ryddet den. Det tok vel litt tid før det ble beboelig. Stedet ble hetende Jørgensrud, men også kalt Snekkermoen. Presten har brukt navnet Obekkbakken, men det er en annen eiendom. Åsnesboka blander sammen de to eiendommene.

Link to comment
Share on other sites

Guest Bjørg Brynildsen

Flott, Sverre. Tusen takk. Vet du hva slags rettssak Jørgen var innblandet i? Hilsen Bjørg

Link to comment
Share on other sites

Guest Sverre Søgaard

Det var så vidt jeg husker flere tiltalte. Jørgensrud ligger nær ved Glomma og tiltalen gjaldt ulovlig opptak av tømmer fra elva.

Link to comment
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.