Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Oddbjørn Johannessen

[#71485] 'Finne i vest og Hane i nord' (NST-artikkel fra 1980)

Recommended Posts

Gjest Oddbjørn Johannessen

I NST XXVII/IV (1980) er det en artikkel av Henrik Finne med ovenstående tittel. Med utgangspunkt i Finne-slekten i Risør og Kongsberg, fører forfatteren et kreativt resonnement (historisk, genealogisk, geografisk og etymologisk) som navnemessig inkluderer navnene Finne, Kock, Kukko og Hane.Er det noen som kjenner til hvilken status denne artikkelen har i dag - eller om den noen gang er blitt diskutert?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Oddbjørn Johannessen

Artikkelen står på sidene 321-331. Finnes hypotese tar utgangspunkt i et opprinnelig slektsnavn Hane (muligens med opprinnelse på 1500-tallet ved Sala gruver i Sverige), som ved innvandring til Finland er blitt forstått som 'hane' og oversatt til finsk 'kukko' (selv om hane på svensk heter 'tupp'). Ved tilbakevandring til Sverige (og etter hvert til Norge) er navnet så importert dels som Hane, dels som Kock/Koch. Slektsrepresentanter finnes (jf. Henrik Finne) i 1680-årene på Kongsberg Sølvverk med navnevariantene Kock, Hane, Finne og Schwed (og muligens også Schröder/Schröter). Når det gjelder navnene Finne og Schwed, hevder Henrik Finne at disse antakelig må forstås som epiteter ('fra Finland', 'fra Sverige'), som skygger for det opprinnelige slektsnavnet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Oddbjørn Johannessen

Jeg ser at Henrik Carstensen Finne også har skrevet andre artikler knyttet til Finne-slekten. Mitt spørsmål gjelder imidlertid ikke primært Finne-slekten i og for seg - men det mulige Hane-opphavet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.